Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aditivii BASF imbunatatesc calitatea structurii de beton

In apropiere de London Bridge este in constructie un zgarie-nori gigantic, denumit „The Shard” („ciobul”). Cu o inaltime de 310 m, cladirea are forma unui turn ascutit, cu fatada realizata integral din sticla, si va fi a doua ca inaltime din Europa la momentul finalizarii, in 2012.
In procesul de constructie au fost utilizati aditivi speciali de la BASF, care au permis, la realizarea fundatiei, turnarea fara intrerupere a 5.500 m3 de beton, ceea ce constituie un record in istoria constructiilor in Marea Britanie.
 

Intreaga fundatie a fost turnata intr-un singur week-end, deoarece este exclus ca echipamentele de constructii sa blocheze traficul.
Pentru inglobarea rapida si completa a armaturilor din otel beton de la baza fundatiei, betonul trebuia sa fie extrem de fluid. In acest scop, BASF a creat un nou aditiv in gama Glenium® SKY, care ofera in plus si avantajul posibilitatii pomparii betonului pana la o altitudine de 300 m. Betonul astfel realizat asigura structurii o rezistenta corespunzatoare presiunii imense generate de inaltimea foarte mare a turnului, echivalenta cu greutatea unui automobil de mici dimensiuni sustinuta pe o suprafata de marimea unui deget de la mana.
In Europa, utilizarea materialelor care sa suplineasca cimentul a fost posibila pana acum doar in cazuri speciale, spre deosebire de SUA, unde BASF a dezvoltat conceptul de „Green Sense Concrete”. Andreas Tselebidis, expert BASF in aditivi pentru betoane, afirma ca „acest beton este format partial din materiale reciclabile. Datorita lor, materialul inovator rezultat este mai ecologic decat betonul conventional.”
Potrivit unei analize a eficientei energetice de-a lungul ciclului de viata al produselor, comparativ cu aditivii conventionali pentru betoane, aditivii Green Sense Concrete necesita cu 30% mai putina energie, produc emisii de CO2 cu 37% mai reduse si consuma cu 35% mai putine materii prime si cu 5% mai putina apa.

Articole similare