Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Afaceri in crestere, dublate de investitii constante in logistica

Bioeel este o firma din Targu Mures care si-a inceput activitatea in 1992, odata cu productia primelor medicamente si cosmetice, si care s-a dezvoltat si catre servicii logistice pentru alte companii farmaceutice multinationale, precum si catre distributia de medicamente, avand peste 2.000 de clienti, atat distribuitori, cat si spitale, lanturi de farmacii si farmacii independente. Cu o cifra de afaceri de 444 de milioane de lei in 2019, Bioeel estimeaza pentru 2020 o crestere de 10%, caracterizand piata romaneasca de distributie de medicamente ca fiind una de branduri originale, cu o crestere de 8,8% in ultimii trei ani.

Compania opereaza trei depozite regionale, in Targu Mures, Ploiesti si Timisoara, care insumeaza peste 8.000 m2. Depozitele sunt impartite in doua zone, una cu temperatura ambientala de 15-25 OC si alta cu temperatura de 2-8 OC. Specific industriei farmaceutice, depozitele trec printr-un audit din partea Agentiei Nationale a Medicamentelor (ANM), inspectia vizand respectarea conditiilor de depozitare conforme cu normele din domeniu GDP (Good Distribution Practice) si GMP (Good Manufacturing Practice). Saptamanal, stocul este recalculat, iar produsele care ies mai des sunt aduse in zona de picking manual si apoi ambalate.

„Avem colegi care se ocupa numai cu reumplerea zonei de picking si in acest fel optimizam timpii de colectare“

Calin German, managerul de logistica al Bioeel

Cand sunt gata pentru a fi impachetate, medicamentele sunt aduse in zona de ambalare, intreg procesul fiind monitorizat video pentru verificari ulterioare in cazul unei reclamatii. Spre deosebire de FMCG, in industria farmaceutica pe factura apare inclusiv lotul din care a facut parte respectivul medicament. Astfel, in depozit, fiecare lot reprezinta o locatie separata in stoc. Pentru o si mai buna functionare a intregului lant logistic, anul acesta compania urmeaza sa implementeze un nou sistem ERP, precum si un nou WMS. Predictibilitatea va fi imbunatata si ea prin intermediul unei aplicatii. Fiecare livrator va fi dotat cu un dispozitiv hardware pe modelul existent in curierat, iar in momentul livrarii statusul va aparea in sistem.

„Livrarea se face printr-un traseu validat, care este urmat zilnic. Este tot o cerinta impusa de ANM, dar prin acest upgrade de soft vom putea sa urmarim mai bine fiecare comanda. Cateodata functionam in regim de curierat, adica avem mai multe livrari in aceeasi zi la aceeasi farmacie“

Specific industriei farmaceutice, o parte insemnata dintre angajatii din depozite este reprezentata de absolventi de scoli postliceale de farmacie, „lucru care ne-a usurat formarea lor profesionala, iar ei au avut sansa de a implementa lucrurile invatate la cursuri“. Veniturile acestora, mai precizeaza Calin German, sunt corelate cu munca depusa, iar compania nu a experimentat fluctuatii de personal care sa creeze intarzieri in procesul de pregatire a comenzilor. In plus, pentru servicii aditionale de co-packing si reambalare, cerute de clienti, Bioeel se foloseste de sinergiile cu zona de productie, acelasi personal care face aceste servicii pentru propriile produse oferindu-le si pentru produsele partenerilor.

Agregatul, la 50% din valoarea masinii

In prima parte a anului, influentate de pandemia Covid-19, volumele au crescut cu pana la 30% fata de perioada similara din 2019.

„Stocurile au scazut semnificativ in martie, atunci cand vanzarile au fost cu mult peste estimari, insa au crescut in aprilie si mai.“

Distributia se face cu flota proprie de peste 40 de autoutilitare de 3,5 t, cu capacitati intre 8 si 17 m3, toate cu temperatura controlata, avand doua compartimente de marfa, atat pentru produsele cu temperatura ambientala, cat si pentru frig (2-8 OC). Investitia intr-un astfel de vehicul, explica managerul de logistica al Bioeel, este destul de complexa, deoarece agregatul frigorific, care se monteaza ulterior achizitiei, reprezinta 50% din valoarea vehiculului.

„Ulterior ele sunt validate de colegii de la calitate printr-o monitorizare suplimentara a temperaturii pe parcursul mai multor zile, astfel incat, in momentul in care vehiculul este pus in functiune, sa avem certitudinea ca indeplineste toate conditiile din normele GDP“

Calin German

Pentru ca distantele parcurse sunt lungi, varianta unor modele full-electrice este exclusa momentan, insa agregatele functioneaza cu alimentare atat de la motorul cu combustie, cat si in varianta electrica. Anual sunt realizate investitii in flota, anul acesta fiind inlocuite deja patru unitati. Toate vehiculele sunt monitorizate GPS si termic.

„Avantajul senzorilor este ca monitorizam in timp real temperatura. Tot pentru normele GDP si GMP, senzorii sunt schimbati/recalibrati anual. Ii trimitem la o firma de etalonare si primim un certificat de calitate.“

Nu in ultimul rand, pentru medicamentele care intra in depozitele sale, Bioeel se foloseste si de serviciile unui subcontractor, insa, pentru ca industria farmaceutica are proceduri foarte precise, acesta este un integrator de servicii logistice cu traditie si in industria farmaceutica, si in transport cu temperatura controlata.

„Inainte sa subcontractam serviciile lor de transport, le-am facut un audit. Este vorba de o companie multinationala, care are proceduri bine stabilite, inclusiv pe partea de siguranta a transportului. Fiecare vehicul este dotat cu alarme, iar soferii sunt pregatiti in acest sens. In plus, exact ca si in cazul nostru, unitatile sunt monitorizate prin GPS.“

In total, Bioeel are circa 2.000 de clienti, atat distribuitori, cat si spitale, lanturi de farmacii si farmacii independente, dar si producatori, pentru care asigura serviciile de depozitare si transport.

Preturile impuse vor duce la disparitia medicamentelor

Piata de medicamente, considera Calin German, dincolo de rigurozitatea de care da dovada, este una dictata de preturi. Faptul ca acestea sunt impuse atrage insa si disparitia unor producatori sau a unor produse de pe piata. Potrivit specialistului, in ultimii cinci ani, cel putin 2.000 de medicamente au disparut ca urmare a pretului mic impus pentru vanzare.

„Bucuria faptului ca avem cele mai ieftine medicamente din zona se va estompa, deoarece incet-incet ele vor disparea. Am avut un colaborator care a plecat din Romania tocmai din acest motiv.“

La fel se intampla si cu serializarea medicamentelor, care a inceput anul trecut. Dincolo de avantajul adus in procesul de descoperire a produselor contrafacute, aceasta serializare implica niste costuri. Si nu si le poate asuma toata lumea, mai spune oficialul Bioeel.

Pentru anul acesta, grupul de firme preconizeaza o cifra de afaceri de circa 500 de milioane de lei, in crestere cu 10% fata de anul trecut. In opinia lui Calin German, piata romaneasca de distributie de medicamente este una cu branduri originale, in crestere cu 8,8% in ultimii trei ani.

Articole similare