Apneea în somn este atunci când respirația unei persoane se oprește în timp ce doarme. Este cauzată de relaxarea și îngustarea căilor respiratorii în timp ce o persoană doarme, iar principalele simptome includ gâfâitul sau sufocarea în timpul somnului, sforăitul puternic și senzația de oboseală în timpul zilei.
Mulți șoferi profesioniști de camioane și furgonete se tem să ceară ajutor medical, deoarece ar putea risca să-și piardă permisul de conducere și, prin urmare, mijloacele de existență. Cu toate acestea, este important ca șoferii care bănuiesc că ar putea avea simptome să se prezinte și să primească tratamentul de care au nevoie fără a-și pierde permisul sau a deveni un pericol pe drumuri.
Medici specializați susțin că sunt disponibile tratamente foarte eficiente. Apneea în somn este împărțită în niveluri de severitate ușoare, moderate sau ridicate, totuși, pentru oricine suferă de somnolență excesivă, acest lucru poate avea un efect negativ asupra conducerii în siguranță. Cel mai bun sfat pentru șoferi este să discutați mai întâi cu un medic generalist și să cereți imediat ajutor.”
În circumstanțe normale, șoferii profesioniști sunt unii dintre cei mai siguri pe drumuri, dar somnolența din cauza apneei obstructive în somn (OSA) poate fi foarte nocivă. Sfatul medicilor este că cei care suferă de apnee nu trebuie să conducă dacă nu sunt sub tratament și că un șofer ar trebui să-și informeze și angajatorul dacă are o astfel de afecțiune.
Un aparat cu presiune continuă asupra căilor respiratorii (CPAP) este dispozitivul cel mai frecvent prescris pentru tratarea tulburărilor de apnee în somn. Acesta menține căile respiratorii ale unei persoane deschise și o ajută să respire normal. Motorul dispozitivului generează un flux continuu de aer sub presiune care trece printr-un filtru de aer într-un tub flexibil.
Acest tub livrează aer purificat într-o mască sigilată în jurul nasului sau gurii în timp ce o persoană doarme. Fluxul de aer de la aparatul CPAP împiedică orice blocaj în timpul somnului, deschizând căile respiratorii, astfel încât plămânii să primească mult oxigen. Fără ca nimic să împiedice acest flux de oxigen, respirația nu se întrerupe și, ca urmare, o persoană nu se va trezi în mod constant pentru a relua respirația.
Folosirea unui astfel de dispozitiv poate îmbunătăți rapid somnul, ceea ce înseamnă că șoferul poate conduce din nou în siguranță.
Apneea în somn apare de obicei în jurul vârstei de 50 de ani, la persoanele cu o greutate corporală mare, la care grăsimea corporală se adună în jurul gâtului și al abdomenului. Scăderea în greutate, chiar și una modestă, poate fi de ajutor. Se recomandă ca șoferii să cu greutate corporală peste medie să se uite mai atent la controlul porțiilor și să evite mâncărurile hipercalorice în general. O altă recomandare este creșterea perioadelor de somn, dar și investigarea altor afecțiuni posibile, precum diabetul de tip 2.
Medicii atrag atenția că dacă te trezești obosit de dimineață după 7-8 ore de somn e un semn de alarmă că ai putea să adormi la volan, cu consecințe posibil catastrofale. Somnolența este menționată ca un factor care contribuie major la până la 20% din accidentele de circulație pe autostradă și este asociată cu creșterea gravității unui accident, deoarece reacțiile șoferului sunt afectate.
Sunt medici care recunosc că unii angajatori mai informați redistribuie șoferii diagnosticați cu afecțiune la un loc de muncă alternativ adecvat, în timp ce afecțiunea este investigată, „dar, din păcate, în unele companii, șoferilor li s-a arătat ușa în aceste circumstanțe.
Într-un sondaj recent efectuat pe 905 șoferi de camion din Italia, s-a descoperit că aproximativ jumătate sufereau de cel puțin o problemă de respirație legată de somn, care ar putea să-i determine să adoarmă la volan. În SUA, cifrele sunt estimate a fi între 25% și 50%.
Mai multe despre apneea în somn și cum pot șoferii profesioniști să prevină și să depășească efectele unei asememea afecțiuni puteți găsi pe site-uri specializate precum Sleep Apnea Trust sau The OSA Partnership Group.