AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

America are mai multe soferite decat Europa

Desi meseria de sofer profesionist de camion e practicata mai ales de barbati si este greu sa te impui intr-o lume a orgoliilor, exista totusi si femei care nu se feresc de o astfel de provocare. In SUA, femeile reprezinta 5% din totalul soferilor profesionisti, Canada are si ea un procentaj bun, de 3,5%, in timp ce in Europa abia daca se ajunge la 1%. Pentru tara noastra nu exista o statistica exacta a numarului de femei care s-au alaturat acestei bresle.

Industria transporturilor este inca dominata de barbati, in ciuda cererii de egalitate in drepturi. In Europa, doar aproximativ un procent dintre soferii de camion sunt femei. Este o valoare foarte mica, dar nu cu mult mai mica fata de alte parti ale lumii.

Si asta in conditiile in care industria transporturilor se plange de faptul ca numarul conducatorilor auto profesionisti nu este suficient.
In SUA exista cele mai multe femei sofer de camion din lume: circa 5% din totalul de 3,2 milioane de soferi de camion de aici sunt femei, iar numarul lor este in continua crestere.
Organizatia Women in Trucking a depus eforturi consistente ani buni pentru a schimba atat dogmele industriei, cat si mentalitatile. Ellen Voie, fondatoarea si presedintele organizatiei, este de parere ca aceasta criza de soferi isi poate gasi rezolvarea doar prin dublarea numarului de soferite, pana la peste 10%.
„Este demodata si misogina cultura din industria transporturilor, pentru ca femeile nu sunt apreciate ca fiind capabile sa conduca un camion“, a subliniat Ellen Voie.
Din acest motiv, Women in Trucking a pus la punct un ghid de recrutare cu sfaturi pentru companiile de transport pentru a putea atrage mai multe femei. „In primul rand, companiile de transport si angajatii barbati ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea si sa renunte la cultura de macho. Femeile din industrie darama anumite bariere si asta este deranjant pentru unii barbati. Este totusi ceva comun pentru femei sa fie hartuite de colegii barbati si sa nu se simta in largul lor in parcari. Dar lucram sa schimbam si asta.“
Ellen Voie a pus bazele asociatiei in 2007, dupa ce a lucrat ca agent de recrutare pentru una dintre cele mai mari companii de transport din SUA si a descoperit ca putine femei se gandesc sa lucreze in industrie, ca soferi sau chiar pe alte posturi. Companiile de transport nu recunosc pe deplin ca femeile pot constitui o solutie atat pentru criza de soferi, cat si pentru profitabilitatea scazuta. Women in Trucking s-a confruntat cu o mare dificultate, dar a reusit sa aduca o schimbare pozitiva in SUA.
In timp, organizatia a adunat 2.000 de membri si are trei angajati. Toti lucreaza activ pentru a transmite informatiile catre scoli, agentii guvernamentale, politicieni, companii de transport etc. „Nu este vorba doar de industria transporturilor, ci de intreaga societate. Toti pot beneficia de avantajele angajarii unei femei pe un post traditional masculin. Femeile sunt de multe ori mai atente in trafic si provoaca mai putine avarii …

Articole similare