Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Anul electoral, un fel de Fata Morgana

Prima reuniune de anul acesta a membrilor Asociatiei Romane de Inchirieri (ARI) a pus din nou pe tapet o serie de probleme locale sau generate de miscari internationale care afecteaza jucatorii autohtoni din industrie: asocieri de firme, preluari ale acestora sau achizitii realizate de fonduri de investitii. Toate schimbarile nu fac decat sa creasca si mai mult presiunea pe preturi pe o piata deja afectata de o criza prelungita, singura speranta de revenire fiind data de anul electoral care, cu siguranta, nu poate compensa lipsa unei predictibilitati legislative si mai ales aplicarea preferentiala a prevederilor legale referitoare la concurenta neloiala, preturile de dumping, datoriile catre Stat si la legea insolventei sau a falimentului.
 

Pentru majoritatea firmelor din ARI, dar si pentru cele din afara asociatiei, dupa un mic reviriment inregistrat in 2011-2012, piata s-a deteriorat puternic in prima jumatate a lui 2013, ceea ce a dus la o serie de noi falimente. In aceeasi perioada a predominat o crestere a datoriilor curente, asociata cu cifre de afaceri in stagnare sau in scadere si cu cresterea pierderilor sau scaderea profitabilitatii fata de anii precedenti.
De asemenea, faptul ca in continuare cei mai multi jucatori din inchirieri raman concentrati in special pe piata constructiilor, marcata de o scadere puternica, i-a afectat in mod direct, ca si cresterea numarului de insolvente venite din partea clientilor. „Situatia a dus automat la o concurenta extrem de dura si la scaderea preturilor, in conditiile in care exista in continuare o supraoferta pe piata“, a explicat Stefan Ponea, presedinte ARI si managing partner Industrial Access.

O piata in continua miscare
In Europa, in 2013, piata de inchirieri a fost mixta, cu zone de sud care si-au continuat declinul, ca Spania si Italia, sau cu tari ca Germania, Norvegia, Anglia sau Franta, care s-au mentinut la acelasi nivel din anul anterior sau chiar au avut crestere. De asemenea, tarile nordice au avut un comportament mixt (surprizele negative fiind Olanda si Finlanda), in vreme ce statele din Europa Centrala si de Est au inregistrat un declin general, cu exceptia Rusiei. „In regiunea noastra, balcanica, exista in continuare o supraoferta care pune presiune pe preturi, dar si cativa jucatori regionali care afecteaza situatia prin asocieri sau iesiri de pe piata“, a punctat Stefan Ponea, exemplificand: „Ramirent Ungaria a ales sa iasa de pe piata maghiara prin vanzarea firmei catre un fond local de investitii, desi in 2012 a obtinut un venit de 7,5 milioane de euro“.
Si pe piata de inchirieri din Romania s-au inregistrat anul trecut, chiar in premiera, doua miscari importante. Una dintre acestea a apartinut companiei belgiene TVH, care, prin achizitia firmei-mama Gepber Ungaria, a devenit proprietarul unui jucator semnificativ de la noi (Romlift Serv). „Primul pas facut dupa aceasta achizitie a fost sa introduca inca 100 de utilaje pe piata din Romania, ceea ce a contribuit la scaderea …

Articole similare