Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Anvelope: în Polonia au crescut vânzările de anvelope, însă cererea începe să scadă

În prima jumătate a anului 2022, vânzările de anvelope în Polonia pentru piața camioanelor au crescut cu 4%. Vânzările de anvelope pentru autoturisme au crescut cu 9%. „Marea incertitudine din economie și creșterea prețurilor au încetinit dinamica pe care am înregistrat-o la începutul anului. Cu toate acestea, dacă privim din perspectiva primelor 6 luni, aceste rezultate în majoritatea segmentelor sunt încă pozitive”, afirmă Radosław Bółkowski, președintele Consiliului de Administrație al Asociației Poloneze a Industriei de Anvelope (PZPO).

A doua jumătate a anului este o necunoscută. Impactul inflației, al creșterii costurilor și al prețurilor materiilor prime ar putea fi foarte pronunțat în perspectiva întregului an.

Producătorii sunt îngrijorați de creșterile necontrolate ale prețurilor materiilor prime și ale altor costuri. Se observă semne de scădere a cererii și faptul că provocările legate de creșterea costurilor cu gazele, materiile prime și aprovizionarea intermediară vor menține industria sub presiune, după cum a declarat ETRMA.

Prețul cauciucului natural este prognozat să ajungă la 1,6 dolari pe kg, cu 15% mai mic decât în luna februarie a acestui an. Piața se așteaptă la o cerere mai mică de anvelope în China, ceea ce va reduce cererea de materie primă. Prețul gazelor a atins un nivel record de 220 de euro pe MWh. Fabricile de anvelope au nevoie de multă energie în procesul de vulcanizare.

Privind piața europeană în ansamblu, al doilea trimestru al anului 2022 confirmă tendința pozitivă atât pentru anvelopele de pasageri (+6%), la 56 de milioane de unități, cât și pentru anvelopele pentru camioane (+11%), la 3,6 milioane de unități, comparativ cu 2021. Rezultatele din primul trimestru au fost mai optimiste: creșterea vânzărilor (de la an la an) pentru anvelopele de camion a atins 10% (la 3,7 milioane de unități), în timp ce anvelopele de pasageri au crescut cu 9%, la 61,7 milioane de unități. Semnalele de redresare se reflectă în vânzările de anvelope în 2022, dar se așteaptă o încetinire pe segmentul anvelopelor de pasageri.

Articole similare

Ad