Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF a publicat tarifele de referinta pentru RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 si al Normei 22/2017 privind metodologia de calcul al acestora. Tarifele de referinta au fost calculate de Deloitte Audit SRL, in functie de categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana fizica/juridica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).
 

Tariful de referinta este un reper pentru consumatori in ceea ce priveste pretul politelor auto obligatorii si reprezinta, impreuna cu factorul N, elementele in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat.
Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare.
Tarifele de referinta vin in contextul creat de noul cadru legislativ, care introduce prevederi si instrumente noi pentru piata. Printre acestea se numara si sistemul Bonus-Malus care rasplateste comportamentul corect in trafic. „Acum soferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de prima, fata de 32% cat era prevazut de reglementarile anterioare. La 31 decembrie 2017, conform bazei de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, cu 48% din polite in categoria maxima B8. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26%“, se arata intr-un comunicat ASF.
Tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 de lei, comparativ cu 692 de lei conform tarifului de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 de lei comparativ cu 1.574 de lei conform tarifului de referinta anterior (+11%).
Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers pentru informarea si transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA. Acestea nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA pe piata.

Articole similare