Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Azerbaidjan și Turkmenistan aderă la protocolul e-CMR al Organizației Națiunilor Unite

Azerbaidjanul și Turkmenistanul au aderat la e-CMR, angajându-se să asigure un transport de mărfuri complet lipsit de hârtie și consolidându-și tranziția de la țări fără ieșire la mare la țări cu legături terestre.

Azerbaidjanul și Turkmenistanul, două țări aflate în centrul comerțului est-vest și nord-sud, au aderat la protocolul e-CMR, care va digitaliza și mai mult transportul de mărfuri, stimulând comerțul și conectivitatea.

Prin eliminarea birocrației, e-CMR scade costurile de manipulare, elimină întârzierile administrative și de facturare și reduce discrepanțele la locurile de livrare. De asemenea, protocolul sporește transparența și securitatea în întregul lanț logistic, oferind date mai precise pentru a urmări expedierile, cu acces în timp real la informațiile privind ridicarea și livrarea. Având în vedere că e-CMR este digital, companiile de transport îl pot integra cu ușurință cu alte servicii.

În vigoare din 2008, versiunea digitală a Convenției Națiunilor Unite pentru transportul de mărfuri (Convenția CMR) a fost ratificată până în prezent de 34 de țări.

Odată cu acest eveniment de referință, 4 din cele 5 țări riverane Mării Caspice sunt acum părți contractante la e-CMR, demonstrând intenția lor fermă de a beneficia de standarde armonizate și de digitalizare, menținând în același timp securitatea și transparența operațiunilor de transport. Aderarea la e-CMR va ajuta Azerbaidjanul și Turkmenistanul, două centre regionale de tranzit, să gestioneze în mod eficient fluxul tot mai mare de mărfuri și de tranzit de-a lungul rutelor în continuă evoluție.

Aderarea Turkmenistanului la protocolul e-CMR urmează redeschiderii frontierelor sale pentru tranzit și transport bilateral în noiembrie 2022, ceea ce a sporit și mai mult importanța țării ca arteră de tranzit cheie care leagă estul de vest și nordul de sud.

Azerbaidjanul – o parte vitală a coridorului internațional de transport nord-sud și a coridorului median Asia-Europa – aderarea la e-CMR are o importanță egală. Rolul de tranzit în continuă creștere al țării a fost însoțit de eforturi concertate de digitalizare.

Punerea în aplicare a e-CMR

Pe 2 februarie 2023, Organizația Statelor Turkice, IRU și Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite vor găzdui un atelier virtual privind Convenția CMR și e-CMR în regiune.

IRU a organizat, de asemenea, un atelier privind implementarea e-CMR cu autoritățile de reglementare și membrii industriei în octombrie 2022.

Articole similare

Ad