Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bani europeni pentru extinderea cheiurilor la Danele 10 și 12 din zona Midia a Portului Constanţa

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC) a anunţat că vor fi extinse cheiurile danelor 10 şi 12 din zona Midia a Portului Constanţa, iar valoarea investiţiei este de aproape 17 milioane de euro, din care circa 12 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile.

În cadrul acestui proiect de investiții a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor, antreprenor fiind desemnat, în urma unei licitații publice, Asocierea ABC VAL SRL & Betoane şi Prefabricate SRL & Almma Contractors Group SRL, a anunțat CN APMC.

Valoarea investiției este de 82.947.750,24 lei, din care fonduri nerambursabile 59.544.166,16 lei, diferența fiind suportată de la bugetul de stat.

De asemenea, CNAPM SA Constanţa a semnat cu TPF Inginerie SRL și contractul pentru consultanță și supervizare a execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiții, în valoare de 1.414.376 lei (fără TVA).

Proiectul de extindere şi consolidare este parte a unui proiect complex și etapizat de modernizare a infrastructurii zonei Midia și alinierea acesteia la standarde europene.

În cadrul proiectului, se va realiza extinderea danei 10 cu un cheu din blocuri, pe o lungime de 53,90 m, perpendicular pe cheul existent și se va completa până la digul danei 9 cu un taluz protejat cu blocuri de același tip ca protecția digului danei 9. Astfel, se vor crea noi teritorii pentru exploatarea zonei Midia.

„Prelungirea cheului danei 12 presupune lucrări pentru realizarea unui cheu din blocuri prefabricate din beton, pe o lungime de 306 m, precum și lucrări de dragaj pentru asigurarea adâncimilor de 8 metri, atât în lungul cheului, cât și pe șenalul de acces cu o lățime suficientă pentru manevrarea navelor. Materialul dragat se va utiliza pentru umpluturile din spatele cheului, pentru realizarea structurii viitoarei platforme. Noile cheuri se vor racorda cu uscatul existent prin lucrări de umplutură și terasamente. Se vor realiza, de asemenea, lucrări pentru racordarea și asigurarea alimentării cu apă și energie electrică a navelor.“, arată sursa citată.

Dezvoltarea infrastructurii de acostare din Zona Midia va face zona mai functională, prin dezvoltarea unui nod de transport al produselor petroliere și al mărfurilor lichide, precum și ca un cluster pentru serviciile conexe și furnizorii de întreținere a utilajelor petroliere.

Articole similare

Ad