Grupul Bosch a investit circa 178 de milioane de lei in Romania in 2015, iar alte investitii sunt planificate anul acesta in special pentru continuarea dezvoltarii locatiilor de productie pentru Solutii de mobilitate.
Capacitatea in crestere si operatiunile in extindere ale fabricilor Bosch din Blaj si Cluj, dar si extinderea activitatilor R&D consolideaza prezenta companiei si potentialul de crestere in tara noastra. Fabrica de la Blaj a fost infiintata in 2007 ca si tehnologie industriala prin divizia Bosch Rexroth, iar printr-o investitie de 200 de milioane de euro, aceasta a fost extinsa.
Din 2014, locatia de la Cluj si-a triplat productia. Aici compania produce, printre altele, unitati electronice de control pentru asistenta la condus si unitati electronice pentru siguranta pentru clientii globali din industria auto. In 2015 si 2016, fabrica de componente de la Jucu a adaugat produse noi in portofoliul propriu, inclusiv componente pentru airbaguri si sisteme de asistenta la parcare. „In fabrica de la Cluj au fost deja produse 16.000 de componente pentru peste 25 de clienti internationali, respectiv principalii producatori de automobile din lume. Pentru cresterea productiei pe liniile existente s-au investit 15 milioane de euro, dar au fost infiintate si linii noi. La Cluj compania va extinde in continuare productia pe linia existenta, va aduce noi produse, dar va inaugura si un nou centru de training“, a explicat Dan Lazarescu, senior manager in cadrul departamentului dezvoltare hardware si mecanica Robert Bosch SRL.
La Blaj, divizia Solutii de mobilitate a inceput productia de componente de grup motopropulsor la finalul anului trecut si preconizeaza o crestere puternica anul acesta prin extinderea proiectelor existente.
Centrul de inginerie din Cluj, infiintat in 2012 si extins cu un sediu modern in 2015, dezvolta tehnologii ale viitorului in colaborare cu parteneri internationali si locali. Aici peste 100 de ingineri se concentreaza pe domenii precum conectivitatea, industria conectata cunoscuta si sub numele de Industria 4.0, energia regenerabila si conducerea automatizata si efectueaza, de asemenea, o gama larga de teste si analize.
Centrul de inginerie de la Cluj a inceput recent sa lucreze si la solutii pentru industria 4.0, cu scopul de a impulsiona schimbari strategice in mediul de productie. Bosch implementeaza treptat solutii ale Industriei 4.0 la unitatile de productie din Cluj si Blaj pentru a-si creste competitivitatea.