Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bosch Romania isi extinde productia in Romania

Vanzarile totale nete ale Bosch Romania au crescut cu aproape 57%, ajungand la 4,2 miliarde de lei (931 milioane de euro), in timp ce numarul angajatilor a ajuns la aproximativ 6.500 de persoane, in crestere cu 36%, a anuntat compania in cadrul conferintei de presa anuale.
Totodata, Bosch a incheiat anul fiscal 2017 cu vanzari consolidate in valoare de 1,9 miliarde de lei (416 milioane de euro) in Romania, ceea ce reprezinta o crestere puternica de 26% fata de anul anterior. „Romania a devenit o piata din ce in ce mai importanta pentru Bosch in ultimii ani”, a declarat Mihai Boldijar, director general Robert Bosch SRL si reprezentant al Grupului Bosch in Romania, la conferinta anuala de presa a companiei din Bucuresti. Compania se asteapta sa continue dezvoltarea tuturor sectoarelor de activitate in anul 2018. „In primele trei luni, Bosch a reusit sa obtina, din nou, o crestere semnificativa, cu doua cifre, a vanzarilor”, a declarat Boldijar.
 

Unul dintre cei mai mare angajatori din Romania, la 31 decembrie 2017 compania inregistra aproximativ 6.500 de angajati, in crestere anuala cu 36%. Este de asteptat ca acest numar sa creasca in 2018, mai ales in locatiile din Cluj, Blaj si Timisoara.

Investitii de 100 milioane de euro in 2017
Bosch anunta ca a investit in Romania aproximativ 453 milioane de lei (aproximativ 100 milioane de euro) in 2017, in special in dezvoltarea unitatilor de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si Blaj. „Fabrica de componente auto electronice din Cluj si-a marit capacitatea de productie si portofoliul de produse pentru a satisface cererea clientilor. In aceasta unitate de productie, Bosch fabrica, din 2014, printre altele, unitati de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple si asistenta la condus, dar si sisteme electronice pentru siguranta, care sporesc siguranta rutiera si confortul soferilor. In octombrie 2017, Bosch a inaugurat un Centru de Training in cadrul fabricii, dedicat pregatirii elevilor in sistemul de invatamant dual, dar si dezvoltarii profesionale continue a angajatilor sai. Investitia in noua cladire, cu o suprafata de 4.400 de metri patrati si cu sali de instruire moderne, se ridica la aproximativ sase milioane de euro.“
In ceea ce priveste unitatea de productie din Blaj, aceasta a inregistrat o dezvoltare semnificativa a productiei pe parcursul anului 2017, mai ales in sectorul de activitate Solutii de mobilitate. Datorita cererii mari, compania si-a marit capacitatea de productie pentru componente auto de inalta calitate, precum senzori de oxigen si componente pentru controlul transmisiei si se pregateste sa adauge noi produse in portofoliul sau in 2018, cum ar fi senzori pentru emisiile de oxizi de azot. Bosch a inceput anul acesta constructia unei noi cladiri de birouri in cadrul fabricii, aceasta urmand sa fie inaugurata in 2019.

In plus, ca parte a angajamentului sau fata de Romania, Bosch a decis sa isi extinda activitatile de productie si pentru sectorul Bunuri de larg consum. BSH Electrocasnice a achizitionat recent un teren de 40 de hectare pentru construirea unei fabrici de masini de spalat in Simeria. „In urmatorii ani, compania va investi aproximativ 110 milioane de euro in acest proiect. BSH va demara anul acesta constructia unei hale de productie, precum si a unui centru logistic si a unei cladiri de birouri. BSH Electrocasnice planuieste sa inceapa productia de masini de spalat in Simeria in 2020. Din 2022, noua fabrica va avea o capacitate anuala de productie de peste un milion de masini de spalat destinate pietei europene“, se mai arata in comunicatul companiei.

Dezvoltare puternica a activitatilor de cercetare si dezvoltare
Totodata, anul acesta, Bosch a demarat constructia propriului Centru de Inginerie la Cluj-Napoca, urmand sa investeasca 25 milioane de euro in acest proiect. Noua cladire, care va avea o suprafata de aproximativ 17.000 de metri patrati, va concentra, din 2019, activitatile desfasurate anterior in mai multe locatii din Cluj. In prezent, aproximativ 400 de angajati isi desfasoara activitatea in sediile Centrului de Inginerie din Cluj-Napoca. Centrul de R&D din Cluj dezvolta produse de ultima generatie in ariile software, hardware si mecanica, precum si ingineria calitatii si a fiabilitatii. Inginerii talentati din cadrul Bosch lucreaza la solutii si tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectata, electrificata si autonoma, care sporesc siguranta si confortul la volan si pot salva vieti, prevenind accidentele.
2017 a fost un an cu o crestere importanta pentru Bosch Service Solutions din Timisoara, care ofera servicii de externalizare a proceselor de afaceri in 20 de limbi. Compania isi consolideaza pozitia pe piata locala prin relocarea operatiunilor intr-o cladire noua de birouri in iulie 2018, unde Bosch a inchiriat patru etaje cu o suprafata totala de 7.300 de metri patrati si planuieste extinderea suprafetei inchiriate in urmatorii ani. In plus, ca parte a angajamentului sau pentru educatie, Bosch a lansat anul acesta programul Junior Accounting in Timisoara, care isi propune sa pregateasca pana anul viitor peste 100 de cursanti pentru o cariera in domeniul financiar-contabil.
In cadrul sectorului Solutii de mobilitate, divizia Automotive Aftermarket s-a aliniat cresterii pietei in 2017. Avand noi parteneri, Bosch a crescut reteaua din Romania la peste 350 de service-uri auto. De asemenea, sectorul Tehnologie pentru constructii si energie a inregistrat o crestere pe parcursul ultimului an. Divizia Termotehnica din cadrul Bosch a continuat cresterea vanzarilor in 2017. In plus, sectorul Bunuri de larg consum a avut performante foarte bune in 2017. BSH Electrocasnice a continuat tendinta ultimilor ani, inregistrand o crestere de doua cifre si a depasit piata locala de electrocasnice mari si mici. In cei 18 ani de prezenta pe piata din Romania, compania a vandut peste patru milioane de aparate electrocasnice. Si divizia Scule electrice a obtinut o crestere puternica cu doua cifre in 2017, mai ales pe piata sculelor profesionale, de bricolaj si de gradinarit, unde vanzarile au crescut cu peste 30 de procente. Unul dintre factorii de crestere este conectivitatea sculelor electrice inteligente Bosch, de exemplu, telemetrele inteligente cu laser.
Bosch continua investitiile in dezvoltarea profesionala a angajatilor sai si in oferirea unui mediu optim de lucru conectat la tehnologia de ultima ora. In 2017, compania a oferit personalului sau peste 2.500 de zile de instruire in tara, iar 800 de angajati si-au dezvoltat competentele in sediile Bosch din afara tarii. La Centrul de Training din Cluj, o echipa de specialisti dedicati va sustine in 2018 peste 300 de sesiuni de instruire pentru dezvoltarea personala si profesionala a angajatilor Bosch. De asemenea, Grupul Bosch dezvolta permanent in Romania programe care sprijina relatia dintre educatie si mediul economic. De exemplu, peste 400 de studenti si-au inceput carierele in cadrul unor programe specifice, la sediile Bosch din Romania. Mai mult, compania a lansat in 2017 un program de masterat in domeniul ingineriei electrice si un curs de conducere autonoma, derulate in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. „Bosch este, de asemenea, un partener de incredere al scolilor locale in proiectele de invatamant dual, incepand din 2013. In prezent, peste 130 de elevi se pregatesc pentru carierele lor ca tehnicieni in electromecanica si electronica, in fabricile Bosch din Blaj si Cluj.“
Dupa obtinerea unor rezultate record in 2017, tinand cont si de riscurile economice si geopolitice, Grupul Bosch se asteapta ca veniturile din vanzari sa creasca anul acesta cu 2 pana la 3 procente.

Articole similare

Ad