
Deși tehnologia Litiu-Ion vine cu avantaje nete în materie de productivitate, fiabilitate și costuri de exploatare, procentul operatorilor logistici și industriali care aleg să își doteze echipamentele de depozit cu baterii Li-Ion în loc de cele convenționale cu Plumb-Acid este încă destul de mic raportat la total piață. Desigur, performanța costă, însă un calcul corect achiziție + costuri de operare pe întreaga durată de viață a utilajului poate confirma oportunitatea investiției. În special pentru aplicații cu ritm de lucru intens, în două și trei schimburi, cum este cazul producătorului și distribuitorului de hrană și accesorii pentru animale Pet Factory, tehnologia Li-Ion chiar face diferența. Compania, care deține în CTPark Ștefănești o fabrică și un depozit de 14.000 m2, a implementat o soluție completă de echipamente și rafturi furnizată de Jungheinrich și estimează că va reuși să amortizeze investiția în tehnologie pe o plajă de timp de la trei la cinci ani.
Pet Factory are o tradiție de 15 ani pe segmentul produselor destinate animalelor de companie, ideea de afaceri plecând de la dorința fondatorului Mihai Bostinaru, în prezent acționar majoritar, de a dezvolta și promova branduri românești.
Intrarea pe piață a fost făcută cu producția, ambalarea și comercializarea așternuturilor igienice pentru pisici Miau-Miau, vândute sub marcă proprie în rețelele de magazine de tip pet-shop, centre comerciale etc. Ulterior, gama de produse a fost extinsă cu tipuri noi de așternuturi igienice de tipul silicat (importat din China sau din Europa), covorașe pentru căței, jucării și alte accesorii. Portofoliul de produse a crescut, astfel că, în doar cinci ani, compania a ajuns la o cifră de afaceri de peste un milion de euro pe an, Pet Factory devenind în scurt timp un furnizor important de așternuturi igienice și accesorii în marile rețele internaționale și magazine de tip pet shop.
Contractele cu rețelele de magazine de profil (hipermarket-uri, pet shop-uri etc.) și volumele în creștere au impus dezvoltarea unei companii dedicate pentru distribuție, iar creșterea echipei de management, vânzări și distribuție a asigurat un adevărat „boom” în dezvoltarea activității, diversificarea portofoliului de produse și extinderea numărului de clienți asigurând dublarea cifrei de afaceri de la un an la altul, creștere mai mare decât a industriei și a celorlalți jucători de pe piață.
Un avantaj net l-a reprezentat investiția permanentă în utilaje și în sisteme software performante, după rețeta de succes a marilor companii multinaționale, a explicat Nicu Popescu, CEO Pet Factory, alăturat echipei în 2015. Strategia a dat roade, astfel că 2023 a fost închis cu o cifră de afaceri de 24 de milioane de euro. Tot în 2023 au fost puse și bazele unei investiții de 15 milioane de euro într-o unitate de producție proprie de plicuri cu hrană umedă pentru pisici, prima din România și una dintre cele mai moderne din Europa, pentru comercializarea brandurilor proprii, Miau Miau, 4Dog, Cat Joy și Dog Joy, precum și a mărcilor proprii pentru mari rețele de magazine sau distribuitori interni și externi.
„Era un pas firesc în dezvoltarea activității Pet Factory, după opt ani în care gamele de hrană umedă Miau-Miau pentru pisici și For Dog pentru câini au fost importate. Volumul propriu de vânzări, de 10-15 camioane de hrană umedă pe lună, asigura o masă critică pentru investiția în fabrică, reprezentând deja o bază de început pentru desfacerea capacității de producție, de peste 160 de milioane de plicuri anual.

Una dintre cele mai moderne fabrici din Europa
Deschiderea fabricii de la Ștefănești – una dintre cele mai moderne din Europa pe acest segment – a însemnat o investiție inițială de aproximativ 15 milioane de euro, dar și atragerea de noi acționari în companie. Construcția a fost realizată într-un timp record, astfel că producția (100% automatizată) a început în mai puțin de un an de la demararea proiectului.
Suprafața totală ocupată în incinta CTPark este de 14.000 m2, din care fabrica propriu-zisă se întinde pe 3.000 m2, restul fiind amenajat ca spațiu de depozitare.
Pe lângă Miau-Miau și For Dog, care vor rămâne branduri premium, au fost dezvoltate alternativele Cat Joy și Dog Joy (brandurile fabricii), portofoliul urmând să fie completat de alte produse super-premium, cu legume, supe etc. Totul a fost dezvoltat in-house, cu experți în medicină veterinară, iar calitatea face ca produsele să se impună rapid pe piață, fiind deja câștigate mai multe licitații pentru producerea de mărci proprii ale marilor rețele de magazine, atât local, cât și la nivel internațional.

Logistică foarte bine pusă la punct
În compania de distribuție lucrează 85 de angajați, dintre care aproape jumătate sunt dedicați departamentului de logistică. Toate operațiunile se derulează in-house, pentru un control optim și timpi rapizi de reacție. Se fac importuri din Asia, aduse în containere, dar și achiziții intracomunitare sau locale, brandurile proprii reprezentând 85% din volumul total de vânzări. Portofoliul total de produse este mare și în creștere, cu peste 1.500 de repere destinate distribuției către magazine și nu mai puțin de 3.500 disponibile pe platforma online petpal.ro. Volumele sunt semnificative, numai din Asia fiind recepționate anual aproximativ 250 de containere, iar odată cu inaugurarea fabricii de produse alimentare a crescut ponderea materiei prime în special din România. De altfel, depozitul este compartimentat multi-temperatură, fiind amenajate zone distincte, de la temperatură ambientală până la temperatură de congelare. Pet Factory este auditat pe toate normele de igienă și de siguranță în muncă, precum și social, standardul intern de funcționare al companiei fiind același cu condițiile impuse de marii retaileri.
În fiecare zi pleacă din fabricile Pet Factory între 150 și 200 de paleți cu marfă pentru distribuție către clienți din țară și, mai nou, și din străinătate (pentru început, din țările din jur). Se lucrează cu peste 1.000 de pet shop-uri și cu toți marii clienți din zona alimentară și retailerii online.
Având în vedere ritmul de dezvoltare al business-ului, capacitatea maximă de depozitare de 10.000 m2 probabil că va fi atinsă în câțiva ani, dar parteneriatul cu CTP permite extinderi ulterioare. În ciuda volumelor zilnice uriașe, WMS personalizat permite organizarea optimă a stocurilor de materie primă și a activității din depozit.

Jungheinrich, unic partener pentru echipamente și rafturi
Jungheinrich este partenerul Pet Factory atât pentru furnizarea utilajelor din fabrică și din depozit, cât și pentru sistemul de rafturi. Anterior, compania a colaborat și cu alți furnizori, însă practica a dovedit că este mai eficient să se lucreze cu un singur brand, cu servicii integrate de întreținere și after-sales. „Am ales Jungheinrich în fața altor producători datorită mai multor factori decisivi, cum ar fi calitatea utilajelor, profesionalismul echipei, transparența în furnizarea datelor necesare pentru evaluarea ofertei, dar și relația comercială preexistentă foarte bună. Contează să ai o relație foarte bună cu partenerii de afaceri, să primești ori de câte ori ai nevoie asistență cu promptitudine. Relațiile interumane fac întotdeauna diferența în sens pozitiv”, a explicat directorul Pet Factory.
În ceea ce privește rafturile, Jungheinrich a fost selectat încă de la început ca furnizor, iar în locația nouă s-a instalat o soluție de ultimă generație. Este vorba despre rafturi pentru paleți, rafturi tip „push-back” și rafturi convenționale în zona cu temperatură controlată, toate cu depozitare la 8 m înălțime.
Pet Factory deține pentru activitatea de logistică și depozitare 17 echipamente Jungheinrich, toate dotate cu baterii Li-Ion. Este vorba despre patru reach-truck-uri ETV 214, dintre care unul este configurat pentru operare în medii cu temperatură controlată (între -20 și -28 OC), un electrostivuitor EFG 220 capabil să manipuleze sarcini grele, nouă transpaleți electrici cu platformă retractabilă ERE 120, dintre care doi adaptați pentru operațiuni Cold Store, doi transpaleți electrici pietonali EJE 114, utilizați pentru transportul zilnic optimizat al mărfurilor, și un transpalet electric cu catarg EJC 114, având capacitatea de a lucra la înălțimi de până la 8 m. Programul de lucru în depozit este în două schimburi, de la 7:30 dimineața la 9:00 seara, configurația aleasă a echipamentelor optimizând activitățile de stocare și depozitare. Practic, tehnologia Li-Ion și autonomia crescută a utilajelor permit cicluri rapide de încărcare și eliminarea timpilor „morți”, aspecte vitale în aplicațiile intense, fără pauze prelungite pentru alimentare, unde eficiența operațională este esențială. Având în vedere volumul de lucru și consumul de energie, investiția suplimentară în tehnologia bateriilor Li-Ion se estimează că va fi amortizată într-un interval de 3-5 ani.
„Un alt criteriu în alegerea echipamentelor Jungheinrich l-a reprezentat performanța și fiabilitatea la operarea în medii cu temperatură controlată (cold-store). Au contat de asemenea varietatea opțiunilor de configurare, capacitățile de încărcare și de ridicare și, nu în ultimul rând, serviciile after-sales și suportul tehnic. Am optat în principal pentru variantele standard ale utilajelor Jungheinrich tocmai pentru că nivelul de echipare este foarte ridicat. Totuși, pentru a ne adapta cât mai bine nevoilor specifice ale mediului de lucru, am ales configurația Cold Store pentru câteva utilaje, precum și pachetul Safety de sisteme de siguranță avansate, cu avertizare vizuală și sonoră, pentru a reduce riscurile de accidente în zonele aglomerate.”
Separat, în fabrică sunt utilizate un alt reach-truck cold store, două transpalete electrice cu platformă, pentru transport rapid, și un transpalet electric pietonal, ideal pentru manipularea paleților în spații înguste. Și aici, toate echipamentele beneficiază de tehnologie Li-Ion, mai ales că se lucrează în trei schimburi, fluxurile de producție fiind deservite 24/24. „Acest mod de organizare ne permite să susținem eficient fluxurile operaționale, asigurând continuitatea și productivitatea la cele mai înalte standarde.”

Declararea mărfurilor în RO e-Transport, bine organizată
Depozitul este configurat cu cinci rampe de încărcare, iar pentru un management eficient al procesului se lucrează pe bază de programare. Distribuția brandurilor proprii se face cu o firmă de transport dedicată, pentru care contractul cu Pet Factory are o pondere covârșitoare în cifra de afaceri, astfel că disponibilitatea este maximă. „Am lucrat și cu firme mari, doar că în cazul acestora flexibilitatea este limitată. Acum este ca și cum am avea propriul departament de transport în cadrul companiei, doar că este externalizat.”
Din depozitul din București, mărfurile pleacă spre hub-urile regionale închiriate în toată țara, de unde sunt trimise mai departe spre destinațiile finale cu autoutilitare ale unor companii partenere. Iar în ceea ce privește exporturile se lucrează cu firme specializate în transportul internațional. Odată cu obligativitatea declarării tuturor mărfurilor în RO e-Transport au fost necesare investiții dedicate în programul software de monitorizare a fluxurilor, pentru a se putea gestiona atât importurile de materii prime și de produse (UE și non-UE), cât și exporturile. Numărul furnizorilor de transport pe relațiile externe a fost restrâns la patru-cinci, cu aceștia fiind stabilit un sistem de lucru bine organizat, astfel încât să nu fie probleme privind traseul ori valabilitatea codului UIT.