Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Buzunarele goale ale romanilor atrag multinationalele

Salariile mai mici cu 25% din Romania atrag tot mai multe companii multinationale sa produca la noi. Astfel, firme din Franta, Japonia sau chiar SUA au decis anul acesta sa-si aduca aici unitatile de productie pentru Europa. Cautate sunt in special spatiile de clasa A din Bucuresti, dar si din vestul tarii, iar suprafetele inchiriate sunt cuprinse intre 3.000 si 30.000 m2. Productiile vizeaza in special echipamente electronice sau subansamble auto, care vor fi trimise mai ales catre export.
 

Contractele de inchiriere a spatiilor industriale se semneaza pe 5-15 ani pentru preturi ce pornesc de la 4-4,2 euro/m2, la fel cu cele de anul trecut. Tot pentru unitati de productie sunt cautate si spatiile de clasa B, care au avantajul unor preturi mai bune si dezavantajul unor conditii mai putin performante decat cladirile noi.
Astfel, anul acesta s-au inchiriat la noi de peste patru ori mai multe hale si spatii de depozitare decat anul trecut, ajungand la 63.100 m2, potrivit unui studiu al Eurisko. Iar cele mai multe spatii au fost pentru unitati de productie.
In perioada urmatoare este posibil ca veniturile mici de la noi sa atraga si multinationalele care acum se grabesc sa plece din China, unde salariile si costurile de productie sunt in crestere.
Cea mai mare parte a companiilor americane si europene din China se asteapta ca profiturile lor sa scada in urmatorul an, asa ca acum, dupa ce au simtit pericolul crizei si aici, vor sa plece in Bangladesh, Vietnam, Indonezia, sau alte regiuni considerate „low-cost“. Domeniile cele mai afectate vor fi cele de produse electronice, imbracaminte si retail.
Este posibil ca miscarea aceasta, alaturi de investitiile neperformante din China, sa aduca in urmatorii ani criza si in aceasta tara. China a reusit sa devina a doua economie a lumii dupa Statele Unite, depasind Japonia. Dar cresterea economica de aici s-a bazat in primul rand pe export, consumul intern fiind de numai 36% din PIB. In plus, chinezii au construit mult si inutil cu bani imprumutati, astfel ca preturile din domeniul imobiliar au scazut semnificativ.
Semne de imbolnavire a inceput sa dea si domeniul auto, care, desi a mai crescut cu 30,45%, a ramas fara cumparatori, iar tot mai multe companii s-au trezit cu stocuri imense. Acestea au anuntat reduceri ale productiei, dar si discounturi pentru a scapa de cele 1,29 milioane de masini din curte.
In al doilea trimestru al acestui an, economia Chinei s-a contractat cu 10,3% si productia industriala a inregistrat o scadere puternica, anuntand astfel o franare a evolutiei PIB in a doua jumatate a anului.
Este clar ca o criza economica a Chinei ar afecta puternic toti partenerii comerciali ai acestei tari, si asa slabiti de criza mondiala. Specialistii spun ca statul chinez mai are timp sa reduca dezechilibrele economiei in primul rand prin stimularea consumului intern.
Paradoxal, desi incomparabil, situatia seamana cu a Romaniei. Desi obisnuim sa spunem ca la noi nu prea se mai produce si ca suntem mai mult o piata de consum, si desi in trecut exportam atat de putin incat tarifele de transport la iesirea din tara erau la jumatate fata de cele de retur, am ajuns sa fim al treilea stat UE in ceea ce priveste cresterea exporturilor intra- si extracomunitare in perioada ianuarie-mai 2010 comparativ cu acelasi interval din 2009. Si totusi nu este suficient pentru iesirea din criza, cata vreme nu poate fi incurajat consumul intern.

Articole similare

Ad