Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CE spune ca soferilor nu le pot fi solicitate documente care sa ateste ca au efectuat odihna saptamanala in afara cabinei

Comisia Europeana a inaintat catre IRU o scrisoare prin care a lamurit punerea in aplicare a interdictiei de a lua pauza saptamanala normala in cabina camionului in toate statele UE.
„Comisia doreste sa confirme faptul ca autoritatile nationale de control nu pot solicita soferilor sa prezinte documente care sa dovedeasca faptul ca odihna lor saptamanala, care precede inspectia in trafic, nu a fost realizata in vehicul“, se arata in scrisoare.

Comisia Europeana face referire la articolul 36 din Regulamentul (UE) nr. 165/20141, care ofera o lista exhaustiva a documentelor pe care soferii trebuie sa le prezinte autoritatilor de control. Or, documentul care atesta ca au petrecut perioada de odihna in afara cabinei – facturi, chitante hotel – nu se afla printre solicitarile regulamentului.
Prin urmare, soferii pot fi amendati numai daca sunt surprinsi efectuand pauza de 45 de ore in cabina in momentul controlului, nu pot fi sanctionati retroactiv.
Deci, in cazul in care operatorii au fost afectati de practici de control necorespunzatoare sau li s-au aplicat amenzi retroactiv, acestia ar trebui sa faca apel la autoritatile nationale competente pentru rambursarea amenzilor aplicate.

Articole similare