Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană dorește îmbunătățirea inspecției tehnice a vehiculelor

Comisia Europeană (CE) a publicat o recomandare de îmbunătățire a inspecției tehnice periodice a vehiculelor. Având în vedere faptul că transportul rutier este cea mai mare sursă de poluare a aerului în orașe, testarea precisă este esențială pentru a se asigura că vehiculele respectă standardele de emisie pe toată durata de viață. Testarea armonizată asigură, de asemenea, o concurență loială între producători.

Întrucât metodele actuale de testare nu sunt adaptate la vehiculele diesel mai recent echipate cu filtre de particule, acestea nu pot asigura detectarea mașinile care au filtre defecte sau manipulate. Prin urmare, anumite state membre au introdus sau vor introduce în curând măsurarea numărului de particule (PN) ca parte a inspecțiilor lor. Deși aceste metode de verificare sunt similare, ele diferă totuși în anumite aspecte.

Pentru a asigura o abordare coordonată în întreaga Uniune, CE definește cerințele legate de echipamentul și procedura de măsurare PN, respectiv de cerințele metrologice și tehnice și recomandă o limită de trecere/eșec.

Recomandările publicate se bazează pe metodele existente dezvoltate de anumite state membre, pe constatările testelor de laborator efectuate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, precum și pe o consultare a Grupului de experți în materie de expertiză rutieră al Comisiei. Orientările se aplică inspecției tehnice periodice a vehiculelor echipate cu motoare cu aprindere prin comprimare și reprezintă un prim pas către măsurarea armonizată a PN în timpul controlului tehnic.

Articole similare

Ad