Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia TRAN susține acordurile UE de transport rutier cu Ucraina și Moldova

Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) din cadrul Parlamentului European a aprobat, la sfârşitul lui octombrie, două acorduri separate cu Ucraina și Moldova pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri.

Noile acorduri UE de transport rutier cu Ucraina și Moldova ar înlocui acordurile bilaterale existente cu țările UE și ar facilita temporar transportul de marfă, permițând cărăuşilor ucraineni, moldoveni și UE să tranziteze și să opereze pe teritoriile celorlalţi, fără a fi nevoie de autorizații aferente.

Cele două acorduri fac parte din răspunsul UE la perturbările din sectorul transporturilor din Ucraina și Moldova cauzate de invazia nejustificată a Ucrainei de către Rusia. Spațiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim limitat sever. Ucraina trebuie să găsească rute alternative rutiere pentru a-și exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare și alte bunuri relevante. Nevoia Moldovei este similară, având nevoie de rute alternative de tranzit prin UE, plus că încearcă să ajute Ucraina să își transporte mărfurile pe teritoriul Moldovei. În plus, acordul UE-Ucraina le va permite șoferilor ucraineni să continue să folosească permisele de conducere existente și certificatele de competență profesională pentru a conduce în UE, fără a fi nevoie să dețină un permis de conducere internațional.

Raportorul PE Marian-Jean Marinescu (PPE, RO) a declarat: „În contextul blocării rutelor de transport tradiționale, trebuia să găsim modalități alternative de transport de cereale și alte mărfuri relevante din și către Ucraina și Moldova. Datorită acestor acorduri, putem crește nivelul exporturilor și importurilor rutiere, fără a crea blocaje la trecerea frontierei. Acest lucru nu numai că reduce riscul unei crize alimentare globale, ci este și un pas către extinderea în continuare a relației de transport dintre UE și aceste țări.”

Comisia TRAN a susținut în unanimitate acordul UE-Ucraina privind transportul rutier cu 46 de voturi pentru, în timp ce acordul UE-Moldova a fost, de asemenea, susținut în unanimitate cu 47 de voturi pentru. Deputații europeni urmează să voteze acordurile în următoarea sesiune plenară din noiembrie.

Ambele acorduri sunt în vigoare provizoriu începând cu 29 iunie 2022.

Articole similare

Ad