Nici macar una din cinci companii producatoare din Germania nu atinge un grad de automatizare de peste 75% in fluxul intern. In acelasi timp, utilizatorii finali acorda o importanta deosebita sistemelor simple si robuste de manipulare a paletilor. Acestea sunt cateva dintre rezultatele sondajului „Logistica productiei” realizat in randul companiilor medii, pe care Interroll l-a efectuat in Germania in 2019 pentru a identifica ce doresc utilizatorii in ceea ce priveste solutiile logistice.
Automatizarea si robotica sunt tehnologii cheie pentru o mai mare competitivitate, calitate si durabilitate in productia industriala. Pentru a atinge potentialul optim de productivitate al acestor tehnologii, fluxul intern de materiale joaca un rol central. Acest lucru se aplica nu numai pentru furnizarea de materiale catre liniile de asamblare sau roboti, dar si pentru conexiunea dintre spatiile de depozitare si cele de intrare si iesire a marfurilor. Cele mai multe companii mari au recunoscut aceasta provocare.
Sondajul Interroll „Logistica productiei la companii de dimensiuni medii” identifica o necesitate clara de recuperare in acest domeniu: gradul mediu de automatizare a manipularii de materiale interne la companiile chestionate este de doar 53%. Nici macar una din cinci companii (19%) nu atinge un nivel de automatizare de peste 75% pentru aceste procese. Aproape una din 10 companii (9%) a fost foarte reticenta sa investeasca in aceste procese si are un nivel de automatizare de sub 25%. In cazul proceselor de manipulare, acest lucru este valabil chiar si pentru fiecare a cincea companie.
Sondajul arata probabilitatea de esec in procesele din depozit pe care respondentii au raportat-o. De exemplu, numarul de companii cu un grad de automatizare mai mic de 50% se dubleaza la 48% fata de 24%. Dar, nici chiar cei care automatizeaza nu sunt, in totalitate, siguri ca procesele nu le sunt afectate. Cele mai frecvente sunt defectiunile de software (40%) si functionarea incorecta a sistemelor complexe (32%).
De altfel, 61% dintre planificatorii de productie considera ca operabilitatea facila a modulelor transportoare joaca un rol important in manipularea paletilor.
Pentru toti cei chestionati, durabilitatea si robustetea tehnologiei transportoare de paleti (58%) reprezinta avantajul decisiv al unei solutii.
67% considera intretinerea preventiva si serviciile profesionale drept cele mai importante criterii pentru asigurarea functionalitatii proceselor de productie.
In cadrul sondajului comandat de Interroll si realizat de agentia Faktenkontor (Hamburg), pe un numar de 200 de companii de productie din Germania, care au fost intervievate telefonic in 2019, s-au ales firme cu un numar de angajati cuprins intre 50 si 500 si o cifra de afaceri de pana la 500 de milioane de euro. Companiile provin dintr-o gama larga de sectoare, inclusiv inginerie mecanica si industria alimentara si a bunurilor de larg consum. Au fost abordati in special factorii de decizie tehnici, cum ar fi managerii tehnici, managerii de productie si planificatorii de productie.
In urma acestui sondaj, Interroll lucreaza la o noua solutie – Smart Pallet Mover sau SPM – pentru a organiza mai bine si a automatiza „last mile” zonele de productie. Aceasta noua interfata va imbunatati conexiunea dintre diferitele faze ale fluxului de materiale, adica miscarea, organizarea, intrarea si iesirea paletilor. SPM poate fi implementat nu numai in apropierea masinilor de productie, ci si intre celule diferite de productie in cadrul aceluiasi proces de fabricatie.