
Organizaţiile criminale au descoperit de ceva vreme vulnerabilităţile sistemului de supply-chain şi provoacă victime atât în rândul beneficiarilor de transport, cât şi al expeditorilor şi transportatorilor. Multe firme de transport au experimentat déjà furtul identităţii prin clonarea paginilor web şi al adreselor de email. Hoţii preiau, în numele unei firme cunoscute şi cu o reputaţie bună pe piaţă, marfuri care dispar imediat după încărcare.
Alte firme de transport sunt contractate de un expeditor-fantomă, care schimbă locul descărcării pe parcurul transportului, altfel că şoferul duce «prada» direct la hoţi, care dispar imediat după lovitură, înşelând astfel atât transportatorul, cât şi beneficiarul de transport.
Astfel de practici au implicaţii şi în ceea ce priveşte asigurarea mărfii transportate, de aceea este important de înţeles în ce situaţii asigurarea CMR acoperă paguba beneficiarului şi în care situaţii asigurătorul poate refuza despăgubirea.
Doi specialişti în asigurări de marfă, Alin Dicu (Asko Assekuranz) şi Remus Nistor (Wiass), alături de consultantul în securitate, Ionel Popa, vor discuta în cadrul conferinţei Tranzit de la Suceava de pe 12 iunie despre procedurile optime de verificare a oricărui contractant pentru derularea unei curse de transport pentru a evita dispariţiile de mărfuri şi pierderile importante de bani. Aceste proceduri sunt cu atât mai importante cu cât mulţi beneficiari mari de transport din vestul Europei, mai ales cei din coletărie, impun în prezent standarde de siguranţă, care prevăd atât proceduri bine implementate, cât şi echipări de securizare a uşilor de la semiremorci pentru a avea acces la transportul de colete, care astăzi reprezintă un procent important din totalitatea curselor disponibile pe piaţa de transport din Europa.
Şi pentru că multe situaţii de furt de identitate au legătură cu bursele de transport, Raluca Apostolescu (BursaTransport) va explica metodele de verificare a contractanţilor dezvoltate de BursaTransport şi care nu sunt utilizate decât în mică măsură de utilizatori.
Iar Corina Elena Melenciuc (Rhenus Logistics) vorbeşte despre experienţa sa în implementarea de proceduri de verificare la nivelul fiecărui dispecer pentru evitarea pierderilor de mărfuri.
Sunt aşteptaţi şi alţi transportatori să îşi împărtăşească experienţa de furt de identitate prin care au trecut, cât şi reprezentanţii departamentului de Criminalitate Economică din cadrul IGP.
Vă aşteptăm alături de noi la Suceava pentru a discuta despre metode concrete prin care se pot elimina situaţiile de furt de marfă şi furt de identitate. Alte subiecte de mare interes privind indemnizaţiile de detaşare, amenzile pentru neîntoarcerea şoferului la 4 săptămâni sau luarea pauzei de 45 de ore în cabina camionului vor fi dezbătute la Suceava în prezenţa unor consultanţi extrem de competenţi, precum Adrian Lazăr (CECOR) sau Av. Aurelian Opre.