Deputatul PSD Augustin Hagiu intenționează să propună mai multe măsuri legislative care să ajute sectorul transporturilor rutiere de mărfuri, care se confruntă cu creșteri mari de costuri de câțiva ani. Printre măsurile dorite se numără interzicerea operațiunilor de încărcăre/descărcăre de către șofer, cu excepția mărfurilor specializate care impun un grad înalt de specializare pentru astfel de operațiuni, precum transportul de automobile, de lichide inflamabile și alte produse periculoase etc.
De asemenea, urmând exemplul Italiei și al Spaniei, dar și al Ungariei, fostul președinte al Fort, acum deputat în Parlamentul României dorește ca transportatorii să fie recompensați pentru orele de așteptare la încărcăre/descărcăre, care depășesc un interval rezonabil de 1-2 ore.
Urmărește intervenția deputatului Augustin Hagiu pe această temă cu ocazia conferinței Tranzit de la Suceava de pe 12 iunie.
Citește și:
Reprezentanta IPJ Suceava la conferința Tranzit din iunie, Cristina Corjinovschi, a declarat că a venit la eveniment inclusiv pentru a cere sprijinul transportatorilor prezenți, dintre care pe cei mai mulți îi cunoaște personal și îi felicită în numele Poliției pentru tot ce au făcut, mai ales din 2020 încoace, de când au fost afectați puternic la nivel economic de pandemie și apoi de războiul din Ucraina. „Noi încercăm să fim un liant între legalitate și oportunitatea acestor oameni de le purta de grijă familiilor lor. Pentru că în Suceava sunt mulți oameni care fac transport și o fac bine. Dar, deși la nivel de criminalitate informatică, de siguranță școlară sau de protecția animalelor Poliția Română a făcut progrese, în sensul că a identificat problemele și a încercat să le rezolve prin resurse instituționale, la transport, cu toate că este un domeniu cu o valoare economică mare pentru România și pentru Europa de Est în general, nu reușim mereu să alocăm resursa umană și materială suficientă pentru a rezolva cazurile de furt în timp scurt.“
În plus, rețelele de criminalitate s-au dezvoltat rapid și bine structurat la nivel european și poate și în România, în timp ce poliția, asigurătorii sau transportatorii s-au mișcat mai greu pentru că au făcut totul ca la carte, au respectat regulile, deci au rămas în urma infracționalității și în sensul de combatere, și de prevenire.
Reprezentanta IPJ Suceava s-a arătat deschisă să preia solicitările participanților la conferință și să le transmită mai departe astfel încât legislația să se îmbunătățească și să țină pasul cu situația de pe teren. Altfel pierd și firmele de transport, și poliția ca imagine și credibilitate, și țara în general.
Ceilalți vorbitori din panelul dedicat criminalității în transporturi au subliniat, la rândul lor, că vor să colaboreze pentru a face împreună curățenie din punctul de vedere al infracționalității și a proteja transportatorii onești, astfel încât competiția să fie corectă și cei cinstiți să performeze. Iar pentru asta firmele private și instituțiile statului trebuie să fie de aceeași parte a baricadei.
Pentru o astfel de colaborare firmele care au suspiciuni sau care au fost victime ale unor furturi sunt îndemnate să facă sesizări pe adresele oficiale ale Poliției Române. În plus, Cristina Corjinovschi a promis că va face toate demersurile pentru ca în cadrul instituției să fie desemnată o persoană care să țină legătura cu toate autoritățile şi toţi factorii care pot contribui la reducerea infracționalității.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit