Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consecințe BREXIT: Comerțul UE-UK se scufundă

Comerțul dintre Marea Britanie și țările UE a scăzut semnificativ după Brexit. Potrivit cifrelor agenției britanice de statistică ONS, volumul tranzacțiilor din primul trimestru al acestui an a fost cu aproape un sfert (23,1%) mai mic decât în ​​aceeași perioadă a anului 2018, care este considerată ultima perioadă stabilă de tranzacționare.

Faptul că acesta nu este doar un efect al pandemiei Covid-19 este dovedit de faptul că comerțul cu țările non-europene a scăzut doar cu 0,8% în aceeași perioadă. În același timp, volumul comercial al Marii Britanii cu țările non-europene a depășit-o pe cea a partenerilor săi comerciali din UE pentru prima dată în cele trei luni ale acestui an.

Marea Britanie a părăsit în cele din urmă piața internă a UE și uniunea vamală europeană la sfârșitul anului. Deși taxele vamale sunt în mare măsură evitate printr-un acord comercial și de cooperare, formalitățile și controalele datorate standardelor de produs au făcut comerțul peste Canalul Mânecii mult mai complicat.

Articole similare

Ad