Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Consiliul guvernatorilor BERD a votat pentru o acțiune fermă împotriva Rusiei și Belarusului

Consiliul guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat măsuri ferme împotriva Federației Ruse și a Belarusului, ca urmare a  invaziei din Ucraina. Astfel, accesul celor două ţări la resursele Băncii urmează să fie suspendat oficial, cu efect imediat. Aceasta înseamnă că nu poate exista o nouă finanțare a proiectelor sau activităților de cooperare tehnică în nicio țară. În plus, Banca se folosește de toate drepturile de a suspenda sau anula plăți suplimentare de finanțare pentru proiectele existente.

BERD a anunțat deja că este în proces de închidere a birourilor sale rezidente atât la Moscova, cât și la Minsk. Președintele BERD, Odile Renaud-Basso, a declarat: „Este trist că am ajuns în acest punct după atâția ani de cooperare și activitate în ambele țări. Cu toate acestea, războiul condus de ruși asupra Ucrainei nu ne-a lăsat de ales decât să arătăm condamnarea acţiunilor beligerante cu mai mult decât cuvinte. Sunt necesare și acțiuni concrete, astfel încât cele două țări să nu aibă nicio îndoială că îi acuzăm de faptul că au subminat valori importante pentru noi ca instituție și pentru comunitatea internațională”.

BERD se concentrează acum pe furnizarea unui pachet de sprijin pentru reziliență și mijloace de trai de 2 miliarde de euro pentru Ucraina și pentru alte țări din regiune afectate direct de criza refugiaților. Măsurile sunt concepute pentru a ajuta companiile și comunitățile. Finanțarea este disponibilă rapid, pentru a permite firmelor ucrainene să primească sprijin pentru lichidități, amânarea împrumuturilor și finanțare comercială. Acolo unde este posibil, companiile vor fi ajutate să se mute, astfel încât operațiunile lor să poată continua. Odată ce condițiile o vor permite, Banca s-a angajat, de asemenea, să participe la un program de reconstrucție pentru Ucraina. BERD este, de asemenea, pregătită să sprijine toate țările în care are operațiuni pentru a face față consecințelor războiului și impactului său economic.

Articole similare

Ad