Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Contractia economica de anul acesta va fi de cel putin 3,5% din PIB

Pentru anul acesta, Consiliul Fiscal este de parere ca ar trebui sa se ia in calcul un scenariu de contractie economica de cel putin 3,5% din PIB. Insa in raportul anual pe 2019 institutia avertizeaza ca ar trebui avut in vedere si un scenariu negativ, al unui declin de 8-9% din PIB.
Potrivit calculelor realizate pe baza proiectiilor Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), dar si a primelor cifre publicate de INS privind evolutia economiei in ultimele doua luni, se va ajunge „la un declin mediu (asupra cresterii economice anuale) de aproximativ 2,6-2,7% pentru fiecare luna considerata”.

Astfel, pornind de la o crestere de 4,1% a PIB pentru 2020 (anterior prezentei rectificari), se ajunge la o estimare a dinamicii PIB anuale pentru 2020, conform acestui sondaj al INS, de aproximativ -3%. „Avand in vedere aprecierile anterioare ale CF in privinta supraestimarii dinamicii economice pentru 2020 cu cel putin 0,5%, aceasta conduce la o estimare corectata, privind dinamica PIB real, de -3,5% in 2020, tot avand in vedere datele INS. Aceasta este considerata de CF ca un nivel-prag minim de contractie a PIB real, in acest an, bazat pe evaluarea unor date oficiale ale Institutului National de Statistica”, se arata in raport.
 
Printre argumentele care pot determina o contractie mai mare a PIB se numara improbabilitatea ca economia sa isi revina prea repede in trimestrele III si IV. In plus, si celelalte sectoare ale economiei (reprezentand 35% din PIB) vor suferi din cauza pandemiei. Impactul contractiei comertului international ar putea amplifica efectele avute in vedere si ar putea face reluarea activitatii economice mai dificila, cu atat mai mult cu cat Romania este integrata si dependenta de lanturile de valoare adaugata internationale, repornirea economiei sensibil diferita de cea a partenerilor comerciali principali fiind practic imposibila. Implicatiile canalului finantarii nu sunt luate in considerare, aceasta putand reprezenta o sursa majora de riscuri la adresa dinamicii PIB. Circumstantele economice la nivel global ar putea determina noi valuri de retragere a capitalurilor din economiile emergente, ceea ce ar complica, pana la a face imposibila, finantarea deficitelor de cont curent ale balantelor de plati de catre aceste tari.
 
Cercetarea INS, ce sta la baza estimarilor CF, este realizata in perioada 17-19 martie, evolutiile ulterioare nefiind de natura sa aduca imbunatatiri, chiar dimpotriva. „In conditiile incertitudinii actuale fara precedent, CF considera ca, pe langa scenariul asumat de guvern la inceputul lui 2020 (-1,9% PIB real) si cel propus mai sus (intre -4 si -6% PIB real in 2020), este oportuna si considerarea unui scenariu cu o contractie a PIB si mai severa in acest an, de 8-9%. In concluzie, CF apreciaza ca fiind mult mai probabila plasarea dinamicii economice din acest an in apropierea unui palier apropiat de -5%, precum si plauzibilitatea mai ridicata – mai ales in contextul materializarii mai multor riscuri descrise anterior – a unui scenariu cu o contractie economica de 8-9%?, se arata in document.
 

Articole similare

Ad