Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Costuri de exploatare optimizate prin rigiditate marita in conditii de greutate redusa

Avand in centrul preocuparilor sale reducerea costurilor pentru transportatori, Krone a pus intotdeauna accentul pe fiabilitatea si rigiditatea semiremorcilor, siguranta marfii si a soferului. In februarie anul acesta, Krone s-a clasat cu semiremorcile sale pe locul intai la Image Awards Germania, in baza unui studiu independent realizat de compania de cercetare de piata Kleffmann pentru revista VerkehrsRundschau in urma unor interviuri individuale cu 660 de manageri de flota. Modelul sau cel mai apreciat de transportatori, Profi Liner, era deja in versiunea existenta inainte de IAA un produs matur, testat si confirmat de piata in ceea ce priveste fiabilitatea si costurile de operare scazute, precum si in ceea ce priveste valoarea de revanzare. Si totusi, in toamna la IAA, Krone a reusit sa surprinda cu modelul Profi Liner New Generation prezentat, adoptand solutii constructive noi, in scopul optimizarii greutatii proprii, traduse mai departe in reduceri ale costurilor de exploatare pentru transportatori.
 

Privind de aproape abordarea noului Profi Liner NG se vede o preocupare pana in cel mai mic detaliu, de la procese de productie precum pre-galvanizare, sudura cu laser, automatizare si noul procedeu de vopsire pe baza de zinc-fosfat pana la eforturile de imbunatatire a greutatii proprii, a rezistentei materialelor, a geometriei sectiunilor, si la pozitionarea suruburilor de podea sau a perforatiilor aditionale din rama podelei Multilock pentru eliminarea mai facila a murdariei si a umiditatii. Ca o dovada a interesului de a oferi mereu clientilor produse cu durata lunga de viata, Krone a finalizat anul trecut o investitie in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro in noul centru de tratare a suprafetelor si vopsire din cadrul facilitatii din Werlte, inlaturand prin noile procese chimice aplicate riscurile de aparitie prematura a ruginei.

Solutii constructive noi care aduc beneficii operatorilor
Noul sasiu cu concept modular al Profi Liner NG are o greutate redusa cu 110 kg fata de modelul anterior, concomitent cu rezistenta imbunatatita.
Podeaua prezinta o solutie constructiva optimizata care contribuie la reducerea greutatii proprii, aducand in acelasi timp o structura rigidizata suplimentar prin dispunerea unui numar mai mare de traverse sub podea. Placile de podea de dimensiuni mai mici sunt mai rigide si pot fi inlocuite mai usor la nevoie. In configuratia standard intra doua traverse longitudinale de metal incastrate in podea. Adezivul elastic folosit la podea asigura etanseitate excelenta.
Stalpii spate prezinta acum o noua sectiune, care aduce un plus de rigidizare si de rezistenta in timp.
De asemenea, designul lonjeroanelor din tavan pentru culisarea prelatei laterale prezinta o noua geometrie a sectiunii, care confera o rezistenta mai mica la culisarea prelatei si usurarea operatiunilor de intindere sau montare a prelatei.
Stalpii panoului frontal sunt ranforsati impotriva loviturilor dinspre interior a containerelor metalice, prevenind riscul de deteriorare. In plus, stalpii sunt pre-galvanizati, ca de altfel toate componentele semiremorcii, iar partile mai expuse la risc de coroziune sunt tratate cu zinc fosfat.
Pretensionarea prelatei se face mai rapid – partea exterioara a panoului frontal a fost decupata pentru a permite accesul si manevrarea mai usoara, ceea ce din nou scurteaza timpii de incarcare-descarcare.
Panoul frontal pentru orice vehicul Krone este cunoscut ca fiind printre cele mai rezistente, oferind o siguranta superioara in cazul opririlor bruste si al coliziunilor din spate.
Stalpii spate au o sectiune noua si un sistem de prindere in podea diferit, care confera rezistenta sporita la torsiuni. Ca o confirmare a acestui aspect, pe noul sasiu usile spate pot fi deschise fara efort si atunci cand axele sunt pe plane diferite, iar sasiul este torsionat.
Sunt urmarite optimizari ale tuturor cheltuielilor de exploatare pana in cele mai mici amanunte. Astfel, lampile de gabarit laterale de pe toata lungimea semiremorcii sunt acum montate pe suporti elastici pentru a reduce riscul de pierdere.
Solutia constructiva a tavanului cu tensionare diagonala nu mai presupune cabluri. Pentru ranforsarea din tavan a fost schimbat sistemul din cabluri cu unul cu chinga inclusa in acoperis, ceea ce faciliteaza decopertarea si, din nou, scurteaza timpii.
Usile din spate sunt pre-galvanizate, fiind astfel protejate mai bine anti-coroziune. Etanseizarea inchiderii a fost imbunatatita prin schimbarea chederelor folosite la garnituri.

Greutate proprie sub 6 t
Intregul design al noii generatii Profi Liner Krone a fost gandit in asa fel incat sa reduca greutatea proprie chiar si in varianta cu usi de otel. Scaderea de greutate fata de modelul anterior (recunoscut ca fiind unul dintre cele mai usoare), echipat tot cu usi de otel, este de 180 kg. Prin comparatie cu orice semiremorca in configuratie similara a concurentei, greutatea proprie a noului Profi Liner este cu pana la 700 kg mai mica. Un Profi Liner cu greutate proprie de 5.870 kg in specificatia uzuala poate genera astfel pentru client o reducere in consumul de carburant de aproximativ 450 l/an fata de alte marci, calculata la un rulaj de 120.000 km/an.
In Romania, CTE Trailers a inregistrat comenzi pentru noua generatie de Krone Profi Liner inca din ultimul trimestru al anului trecut, iar primele unitati au fost deja livrate. Pentru inceputul lui 2019 sunt deja unitati comandate si se constata un interes din ce in ce mai mare pentru acest model. La fel ca la celelalte vehicule din gama Krone, semiremorcile sunt echipate preponderent cu axe Krone, care s-au dovedit deja extrem de fiabile, in concordanta si cu garantia de sase ani fara limita de kilometri pe teritoriul UE.
Tocmai pentru a oferi ocazia pentru cat mai multi clienti din Romania de a analiza in detaliu solutiile constructive mentionate, in perioada premergatoare sarbatorii de Paste CTE Trailers va organiza o caravana dedicata, cu evenimente regionale in cinci locatii din tara, unde va putea fi vizionat noul model Profi Liner New Generation insotit si de alte modele din gama Krone.

Articole similare