Potrivit specialiştilor în cargo aerian, peste 70% din volumele de cargo aerian ale României pleacă sau vin către ţara noastră pe camion din alte aeroporturi din ţările apropiate. Statistica IATA arată că din Otopeni pleacă anual prin liniile aeriene partenere circa 7.000 de tone de marfă, însă expeditorii specializaţi pe cargo aerian estimează că România exportă/importă anual circa 90.000 de tone de marfă pe calea aerului.
Principalul motiv pentru care peste 80.000 de tone pleacă sau ajung în România pe camion către/dinspre alte huburi europene este că până în momentul de față nu a existat un terminal cargo aerian la standardele europene, coroborat cu un interes scăzut către această zonă de transport aerian.
Deschiderea terminalului cargo de pe aeroportul din Oradea oferă noi oportunităţi pentru exportatorii şi importatorii care au nevoie de transport aerian. Pe lângă faptul că este singurul aeroport din ţară cu un terminal cargo la capătul pistei de aterizare, Oradea este localizat pe aceeași rută pe care marfa iese din țară oricum pe rutier.
Dacă ţinem cont de faptul că aeroporturile din Budapesta şi Viena sunt foarte aglomerate, iar navetele rutiere care asigură încărcarea sau „road feeder service-ul” de la aeroport la clientul final sunt, de multe ori, camioane înmatriculate în România, consolidarea unui centru cargo aerian în România are şi mai mult sens şi şanse de succes.
Revista Tranzit pune în discuţie oportunităţile transportului cargo aerian în România în cadrul Galei de premiere a celor mai eficienţi operatori de logistică şi expediţii care operează în ţara noastră, chiar în Oradea, pe 4 aprilie.
Vom dezbate oportunităţile şi viitorul serviciului de transport cargo aerian împreună cu Răzvan Horga – directorul Aeroportului Oradea, Nicoleta Mosoia – director Kales Airline Services (agent în România pentru Swiss World Cargo, MSC Air Cargo, Sichuan Airlines ş.a.), Çağkan Torunlar – Regional Director Turkish Cargo, Vlad Feneşan – Area Head of Air Freight (RO, HU, BG, GR) DB Schenker şi Andrei Bentea (CTP Romania, dezvoltatorul real estate care a investit în terminalul cargo aerian de pe Aeroportul Oradea). Este aşteptat şi un reprezentant al Autorităţii Naţionale a Vămilor pentru a identifica în ce măsură reglementările fiscale şi vamale din România pot contribui la stabilirea României pe harta hub-urilor de cargo aerian din Europa.
Îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei interesaţi de piaţa de servicii cargo aerian din România.
Puteți consulta programul integral al evenimentului aici: Gala Logistica 2024 – Traficmedia
Pentru înscrieri vă rugăm să ne scrieţi pe office@traficmedia.ro. Tel.: 0732 131 353 (Andreea Matei)