Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Deficitul de forta de munca aduce si riscuri pentru cresterea economica

Lipsa fortei de munca a atins cote alarmante in Europa Centrala si de Est, iar deficitul este adancit de migrarea populatiei catre vestul si nordul Europei, ceea ce a dus la schimbari structurale legate de imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii.
Criza fortei de munca aduce riscuri crescute pentru cresterea economica a Europei Centrale si de Est, iar Ungaria (Baa3 stabil), Polonia (A2 stabil) si Romania (Baa3 stabil) sunt cele mai expuse riscurilor de creditare, potrivit raportului Moody's Investors Service.

Perspectivele mai bune de angajare oferite de companiile din nordul si vestul Europei determina migratia, reducand populatia apta de munca din estul si centrul continentului, si creste astfel si presiunea cauzata de imbatranirea populatiei si scaderea natalitatii.
„Criza fortei de munca din Europa Centrala si de Est are cel mai ridicat nivel din Europa“, a declarat Olivier Chemla, analist senior si vicepresedinte Moody's. „Cererea in exces de forta de munca, fata de disponibilitate, a atins cote istorice. Mai mult de o treime din companiile care activeaza in productie in Europa Centrala si de Est au raportat deficit de forta de munca in al treilea trimestru al anului trecut.“
Deficitul de forta de munca, alaturi de o crestere economica lenta, afecteaza si calitatea creditarii, iar companiile isi satisfac mai greu nevoia de creditare si implicit de crestere. Deficitul poate cauza nepotriviri ale competentelor, limitand productivitatea si capacitatea de inovatie.
Deficitul de forta de munca va deveni din ce in ce mai acut pe termen mediu si lung, ca urmare a diminuarii populatiei active din cauza scaderii natalitatii, si in plus tot mai multi oameni se pensioneaza.

Articole similare

Ad