Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Compania energetică elvețiană MET Group și-a păstrat performanța solidă în 2023 înregistrând al doilea cel mai profitabil an financiar din istoria sa corporativă. Acest succes evidențiază abilitatea grupului de a obține rezultate consistente într-un mediu de piață mai puțin volatil. MET Group își menține focalizarea pe strategia sa de expansiune și pe rolul său crucial ca partener de încredere în industria energetică.

Până în 2023, MET Group și-a consolidat poziția ca lider în industria energetică, valorificând eficient modelul său de afaceri integrat. Cu toate că veniturile din 2023 au fost consolidate de 24,5 miliarde de euro, acestea au scăzut față de anul precedent, când s-a înregistrat 41,5 miliarde de euro în 2022, din cauza mediului de prețuri mai scăzute.

MET Group a reușit să-și consolideze și să-și extindă accesul la facilități financiare prin lansarea unei noi baze de împrumut de 1,33 miliarde de euro, însoțită de semnarea mai multor acorduri bilaterale. Compania consideră că angajamentul partenerilor săi financiari reflectă încrederea în modelul său de afaceri integrat de vânzări și tranzacționare, în extinderea pozițiilor sale de active și în capacitatea sa de gestionare a riscurilor.

În cadrul strategiei sale de creștere și a susținerii tranziției energetice, MET Group a pus în funcțiune trei noi parcuri solare în Spania și Ungaria, sporindu-și capacitatea totală de producție la 391 MW. În plus, compania și-a extins portofoliul de energie regenerabilă, intrând pe piețele din Elveția, Germania și Polonia.

În segmentul său de vânzări și comerț, MET Group a continuat să-și extindă operațiunile, inclusiv prin intrarea pe piața franceză. De asemenea, compania și-a întărit prezența în domeniul GNL, devenind cea mai diversificată structură de import de GNL din Europa din punct de vedere geografic. MET are capacități pe termen lung în Germania, Spania și Croația, importând în 8 țări diferite, inclusiv în regiuni, precum Marea Mediterană (Grecia, Italia, Croația, Spania), Europa de Nord-Vest (Regatul Unit, Belgia, Germania) și regiunea nordică (Finlanda). În ultimii doi ani, MET a livrat aproximativ 2 mtpa (30-40 de încărcături pe an), consolidându-și poziția în industria energetică europeană.

În 2023, MET Group a deschis biroul său din Singapore, marcând un pas important în extinderea sa globală. MET Asia, o filială majoritar deținută de MET Group în proporție de 90%, alături de Keppel cu 10%, va focaliza pe dezvoltarea portofoliului de GNL al grupului, simultan cu implementarea activă a strategiilor de active locale. Această expansiune a determinat creșterea numărului de angajați ai MET Group la aproape 1.000 în 15 țări, reflectând diversitatea și angajamentul global al companiei.

„În prezent, MET Group are o capacitate de producție de peste 1.000 de tone: În 2022, MET și-a demonstrat capacitatea de a naviga cu succes pe cele mai turbulente piețe energetice văzute în ultimele decenii. În 2023, Grupul a continuat să demonstreze forța și profitabilitatea inerentă a modelului său de afaceri integrat pe piețe mai puțin volatile. Privind în viitor, vom continua să ne bazăm pe echipa noastră extrem de motivată, excepțională și cu adevărat internațională, pentru a prospera pe parcursul tranziției energetice.”,

a declarat Benjamin Lakatos, președintele și directorul general al MET Group.

Grupul MOL, o companie energetică de top din Europa Centrală și de Est, a finalizat construcția și a predat o instalație de hidrogen verde în Százhalombatta. Cu o capacitate impresionantă de 10 megawați, această instalație este considerată cea mai mare din regiunea Europei Centrale și de Est. Investiția totală pentru acest proiect a fost de aproximativ 22 de milioane de euro.

Instalația de hidrogen verde reprezintă o mișcare strategică importantă pentru Grupul MOL, având în vedere angajamentul său față de sustenabilitate și reducerea emisiilor de carbon. Această nouă instalație va avea un impact semnificativ asupra emisiilor de dioxid de carbon ale rafinăriei de la Dunăre, contribuind la reducerea lor cu aproximativ 25.000 de tone pe an.

MOL va putea produce 1.600 de tone de hidrogen verde curat și neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pe an, ceea ce deschide un nou capitol în economia hidrogenului. Investiția este în conformitate cu strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care vizează să facă regiunea mai durabilă, mai competitivă și mai autosuficientă.

Noua tehnologie va înlocui treptat procesul de producție pe bază de gaz natural, care reprezintă în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Grupului MOL. Instalația va începe să producă în a doua jumătate a lui 2024. MOL va utiliza hidrogenul verde în principal în propria rețea pentru producția de combustibil.

Echipamentul de electroliză de la Plug Power utilizează electricitate din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen. Acest lucru înseamnă că nu se generează subproduse poluante și, de fapt, fabrică va produce 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Compania americană, cu o experiență operațională de aproape 50 de ani, a oferit grupului MOL o tehnologie inovatoare și fiabilă, precum generatoarele de hidrogen, optimizate pentru producerea de hidrogen pur.

Investiția este în conformitate cu strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care are ca scop să facă regiunea mai sustenabilă, mai competitivă și mai autosuficientă.

„Grupul MOL a atins o altă etapă importantă: acum putem produce hidrogen verde fără a produce gaze cu efect de seră. Folosind această tehnologie, putem obține aceeași reducere a emisiilor ca și cum am scoate din circulație aproximativ 5.500 de vehicule peste noapte. Astăzi, noua noastră fabrică de hidrogen verde face doar operațiunile industriale ale MOL mai ecologice, dar mâine va oferi soluții pentru întreaga industrie și pentru mobilitatea pe bază de hidrogen. După Száhalombatta, vom duce tehnologia la celelalte două unități de producție de combustibil ale grupului pentru a face procesul de producție de combustibil mai sustenabil la fiecare dintre rafinăriile Grupului MOL.”,

a declarat József Molnár, CEO al Grupului MOL, la ceremonia de inaugurare a noii fabricii de hidrogen verde.

„Suntem încântați să sărbătorim, în parteneriat cu MOL, inaugurarea uneia dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa care sprijină o rafinărie. Ca o modalitate puternică de reducere a emisiilor de carbon în cadrul operațiunilor de rafinărie, suntem mândri să echipăm MOL cu tehnologia de ultimă generație a electrolizatorului pentru a produce eficient hidrogen verde. Împreună, avansăm spre neutralitatea emisiilor de carbon, promovând operațiuni mai ecologice și propulsând economia hidrogenului.”,

a declarat Andy Marsh, CEO al Plug.