Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În ciuda situației macroeconomice dificile, Grupul Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a reușit să-și crească vânzările și profitul în anul 2022.

Conform cifrelor preliminare, Bosch a generat vânzări totale de 88,4 miliarde de euro mai mari cu 12% față de 2021. Câștigurile EBIT din operațiuni înainte de dobânzi și impozite a ajuns la 3,7 miliarde de euro, cu toate că furnizorul se aștepta să fie de aproape 4%.

„Exercițiul financiar 2022 s-a dovedit dificil și a demonstrat încă o dată că Bosch este o companie rezilientă și, în același timp, posedă o putere de inovare extraordinară. Într-un context care rămâne dificil, ne asigurăm oportunitățile de creștere la nivel mondial prin investiții specifice și ne extindem prezența internațională. Dorim să oferim oamenilor din întreaga lume «Tehnică pentru o viață» și, astfel, să aducem o contribuție semnificativă societății – de la sisteme de încălzire favorabile mediului și economisirea energiei la mobilitatea sustenabilă”,

a declarat Dr. Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH.

Recent, Bosch a anunțat investiții de aproape 950 de milioane de euro, pe parcursul a zece ani, într-un centru de inginerie și producție în Suzhou, China. Centrul va crea soluții și produse de mobilitate în domeniile electrificării și automatizării pentru a răspunde cererii de pe piața locală. În același timp, Bosch promovează Europa ca o locație de înaltă tehnologie, precum extinderea fabricilor de plăcuțe semiconductoare din Dresda și Reutlingen. Până în 2026, compania intenționează să investească încă 3 miliarde de euro în activitatea de plăcuțe semiconductoare, pe lângă extinderea afacerilor sale globale în Egipt, India, Mexic, Statele Unite ale Americii și Vietnam.

În ceea ce privește electromobilitatea, grupul își propune să înregistreze vânzări de 6 miliarde de euro până în 2026. De asemenea, Bosch estimează că pe lângă mediul tehnologic, așa cum conectivitatea, automatizarea și electrificarea, și sustenabilitatea va fi un factor important în creștere pentru următori anii. Însă, Hartung consideră că este nevoie de cooperare la nivel internațional privind acțiunea climatică.

Bosch a generat vânzări de peste 20 de miliarde de euro în produse de uz casnic. Compania și-a majorat vânzările unitare de pompe de căldură cu 50%, anul trecut, în Germania.

„Portofoliul nostru de produse poate influența în mod pozitiv aproximativ 90 la sută din consumul de energie în locuință. Din această cifră, 85 de procente se referă la încălzire și apă caldă și 15 procente la electrocasnice.”,

a declarat Dr. Christian Fischer, vicepreședinte al consiliului de administrație Bosch.

Potrivit lui Albrecht, într-o perioadă în care personalul calificat este insuficient, găsirea celor mai bune talente din întreaga lume a devenit mai dificilă pentru companie. India a căpătat din ce în ce mai multă importanță în competiția pentru experții în software, cu toate acestea, Bosch are deja 17.000 de experții angajați, iar la nivel mondial numărul acestora s-a majorat de la 38.000 la 44.000. Totuși, nevoia de dezvoltatori de software a rămas ridicată, compania vrând să adauge peste 10.000 de persoane până la mijlocul deceniului. Bosch va lansa în acest an „LernWerk”, o inițiativă în sectorul de activitate, care vizează îmbunătățirea competențelor, necesare pentru a lucra în „fabrica viitorului” în toate locațiile din Germania.

La nivel mondial, grupul a avut, la data de raportare 31 decembrie 2022, aproximativ 420.300 de angajați, cu circa 18.400 de persoane mai mult față de anul precedent, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 4%. În Germania, numărul a crescut cu 2.600, ajungând la 133.400 de angajați. Aproape jumătate din această creștere totală a fost înregistrată în rândul angajaților din cercetare și dezvoltare, un domeniu în care lucrează 84.800, dintre care 44.000 sunt dezvoltatori de software.

O altă preconizare a companiei este legată de încetinirea producției pe partea economică globală care se așteaptă să crească cu mai puțin de 2% în acest an. „Climatul de afaceri global reflectă deja greutățile economice”, a declarat Forschner. „Creșterea ratelor dobânzilor pune presiune pe investiții, în special pe activitatea de construcții și a consumului privat”. Situația în Europa este agravată de creșterea accentuată a costurilor energiei, chiar și după scăderile recente. Pe de altă parte, în China este posibil să înceapă un proces de redresare odată ce valurile masive de infectare vor fi diminuate. Potrivit lui Forschner, Bosch resimte o încetinire economică în sectoare importante și se așteaptă la o presiune continuă asupra costurilor în lanțurile valorice. Pe parcursul anului 2023, Bosch își propune să crească vânzările și să își îmbunătățească în continuare profitabilitatea.

„Suntem pe drumul cel bun pentru a atinge marja noastră țintă pe termen lung de cel puțin 7 procente. În acest context tulburat din punct de vedere economic, vom menține un echilibru – între menținerea profitabilității și a puterii noastre financiare, pe de o parte, și investiții și posibile achiziții, pe de altă parte”,

a declarat Forschner.

Eaton, o companie de gestionare inteligentă a energiei electrice, a dezvăluit principalele tendințe care vor modela sectoarele construcțiilor comerciale, industriale și rezidențiale în acest an.

Cu toate că piețele s-au repoziționat, principalii actori și-au restabilit pozițiile în acord cu noile arii de interes, ca urmare a cererii de energie apărută în Europa tot mai crescute după criza Covid și accentuată de războiul din Ucraina. Această stare de fapt a provocat o reducere fără precedent a ofertei, având drept consecințe eforturile continue ale Uniunii Europene și cele naționale pentru a stimula securitatea energetică.

În același timp, la fel de presantă rămâne o prioritate și reducerea emisiilor de carbon, reuniunea COP27 a Națiunilor Unite din noiembrie oferind un memento urgent – dacă el mai era necesar. Cu toate acestea sectorul construcțiilor din Europa are multe de luat în considerare, deoarece răspunde cerințelor din 2023.

Principalele trenduri identificate de specialiștii Eaton care vor influența segmentul construcțiilor în 2023:

Management îmbunătățit al energiei

Guvernele fac tot posibilul pentru a reduce cererea de energie. Grupul de reflecție independent de la Bruegel, a pregătit un rezumat pentru fiecare țară cu o gamă de măsuri adoptate, care arată diversitatea abordării, precum răspunsurile politicii fiscale naționale la criza energetică. Pentru proprietarii de clădiri de pretutindeni, scopul comun este nevoia de a gestiona energia cu grijă și diferit.

Utilizarea strategică a sistemelor de stocare a energiei va fi o opțiune favorizată de mulți. Cu beneficiul stocării energiei, compania sau dezvoltatorul de locuințe poate înmagazina energie în afara intervalelor de vârf, plus cea pe care o generează din surse regenerabile, pentru a o folosi cum și când doresc.

Această schimbare a modelelor de utilizare a energiei, care era deja în curs de dezvoltare, a fost accelerată de criza energetică și de prețurile asociate ridicate. Pe parcursul anului 2023, este de așteptat o cerere crescută pentru sistemele de stocare a energiei.

Termenele limită de reglementare

Acțiunile de reducere a consumului de energie sunt determinate de termenele limită de reglementare, iar eforturile de a respecta aceste termene se vor intensifica în 2023. Țările UE au fost însărcinate cu implementarea pachetului legislativ Fit-for-55, menit să conducă economii întregi către o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, iar unele cerințe au fost revizuite în creștere în 2022 pentru a sprijini inițiativa REPowerEU.

REPowerEU va accelera progresul Europei către securitatea energetică prin niveluri sporite de generare distribuită de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor face din 2023 un an crucial, deoarece proprietarii de clădiri vor trebui să descopere cum să reducă atât consumul de energie, cât și emisiile.

Vehicule electrice și surse regenerabile

Proprietarii de clădiri sunt uneori surprinși când se discută despre încărcarea vehiculelor electrice și sursele regenerabile în aceeași conversație. Nu este imediat evident pentru ei modul în care infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice poate crește eficiența energetică a unei clădiri – dar exact asta se poate întâmpla datorită cuplării sectoarelor care implică legarea mai strânsă a producției de energie cu consumul de energie și utilizarea eficientă a energiei regenerabile.

Acest tip de abordare pe care Eaton l-a denumit „Clădiri de tip rețea”, pentru proprietatea comercială și industrială, sau „Casele tip rețea”, pentru proprietatea rezidențială, transformă o clădire într-un hub energetic, iar în momentul de față este accesibil pe scară largă.

Așteptați-vă să vedeți mai mulți proprietari de clădiri care adoptă acest trend în 2023, pe măsură ce datele de eliminare treptată a vehiculelor pe benzină și diesel se apropie. Rețelele naționale vor deveni tot mai accesate, pentru a permite și încărcarea bidirecțională, deoarece proprietarii stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice au observat cum ar putea câștiga vânzând energie la rețea. Acest lucru se întâmplă deja și câștigă popularitate în Norvegia.

Renovare și modernizare

Accentul pe renovare va fi o caracteristică a anului 2023, deoarece proprietarii de clădiri și proprietarii de case încearcă să reducă impactul prețurilor ridicate la energie prin modernizarea izolației și a activelor, precum panourile solare. Un stimulent suplimentar pentru modernizare va veni sub forma unor reglementări naționale care vor decurge din inițiative guvernamentale, cum ar fi Directiva revizuită a UE privind performanța energetică a clădirilor (EPBD).

Printre altele, EPBD dorește ca țările să impună încărcarea vehiculelor electrice atât în clădirile noi, cât și în cele renovate, pentru a accelera trecerea la electromobilitate. Majoritatea țărilor, din interiorul și din afara UE, trebuie să introducă reglementări similare dacă nu le au deja.

Renovarea are un rol vital de jucat în tranziția energetică, deoarece aproximativ 35% din clădirile UE au mai mult de 50 de ani vechime, aproape 75% din stocul de clădiri este considerat ineficient energetic și doar în jur de 1% din fondul de clădiri este renovat în fiecare an. Alte țări europene se confruntă cu probleme similare.

Combaterea deficitului de competențe

În Europa lipsesc abilități de specialitate în domeniul electricității, așa că pregătirea forței de muncă pentru a instala infrastructura necesară pentru tranziția energetică este o prioritate peste tot. Națiunile Europei vor trebui să se străduiască mai mult în 2023 pentru a se asigura că sectoarele clădirilor comerciale, industriale și rezidențiale beneficiază de forță de muncă calificată.