Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Deteriorarea economiei Franței abia începe și se va accentua în 2023

Comitetul Național Rutier (CNR) din Franța a publicat recent un studiu referitor la perspective economice și costuri de transport, din care reiese că în Franța prognoza de creștere pentru 2022 este revizuită ascendent până la +2,6%, iar inflația din 2022 se va menține la 6%, sub media din Zona Euro, datorită măsurilor guvernamentale de limitare a prețurilor la energie. Creșterea economică a rămas suficient de puternică, iar încetinirea preconizată a cererii, cauzată de incertitudini și de reducerea puterii de cumpărare a gospodăriilor, va avea un impact doar la sfârșit de an.

În același timp, ocuparea forței de muncă rămâne dinamică în Franța, iar rata șomajului se menține scăzută. În toate sectoarele economiei, companiile continuă să menționeze problemele legate de recrutare ca un obstacol în calea dezvoltării lor, împreună cu dificultățile de aprovizionare.

Climatul de afaceri se deteriorează, iar faptul că s-a terminat acordarea ajutoarelor directe din timpul crizei sanitare face să crească numărul insolvențelor, care fusese scăzut până la început de 2022. Iar investițiile stagnează, mai ales din cauza scumpirii produselor, ca urmare a creșterii costurilor de fabricație.

În 2023 situația economică din Franța se preconizează că se va deteriora și mai mult, iar inflația ar urma să crească și apoi să încetinească din a doua jumătate a anului. În ceea ce privește pericolele energetice, devine din ce în ce mai greu de spus dacă 2023 va înregistra o creștere sau o scădere a activității economice, ambele opțiuni fiind practic posibile. Banca centrală a Franței propune un scenariu în care PIB-ul ar putea varia între -0,5% și +0,8% în 2023, ceea ce ar duce la o posibilă recesiune.

Articole similare

Ad