Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Din 2024, noi reguli privind taxarea rutieră de marfă. Parlamentul a aprobat reforma Directivei Eurovignieta

Parlamentul European a dat undă verde reformei privind taxele de drum pe care statele membre le pot impune pe rețeaua de coridoare TEN-T pentru camioane și autobuze, dar și pentru furgonete și autoturisme. Conform noilor reguli adoptate joi de eurodeputați, tarifele rutiere pentru camioane vor fi schimbate de la modelul de taxare bazat pe timp (vignete), la unul bazat pe distanță, care ar reflecta mai bine principiul „poluatorul plătește”.

Actualizarea reglementărilor aduse Directivei 1999/62/CE privind taxarea vehiculelor grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri (cunoscută sub denumirea de Directiva Eurovigneta) a fost convenită cu statele membre în iunie 2021.

Taxare pe distanță în loc de vignietă

Scopul noilor reguli este de a trece taxarea rutieră de la un model bazat pe timp la un sistem bazat pe distanță sau pe un sistem efectiv condus de kilometri, pentru a reflecta mai bine principiile poluatorul plătește și utilizatorul plătește. Astfel, prin votul dat eurodeputați au ratificat faptul că în viitorul apropiat fiecare stat membru va gândi un plan de taxare bazat pe distanță pe culoarele de drumuri trans-europente (TEN-T), în special pe unde are loc tranzitul de camioane, eliminând astfel vignietele. Cu toate acestea, statele membre nu sunt pbligate să aplice același model și pe restul drumurilor, putând fi păstrate vignietele.

Taxare în funcție de poluare

Pentru a încuraja utilizarea pe scară mai largă a vehiculelor mai ecologice, din 2026 țările membre vor trebui să coreleze ratele de taxare în funcție de emisiile de CO2 pentru camioane și autobuze, în timp ce pentru vehicule comerciale ușoare și minibusuri trebuie corelate cu „performanța de mediu“.

LCV și autoturisme

Conform noilor reguli, vignetele vor fi valabile pentru perioade mai scurte (o zi, o săptămână sau 10 zile) și vor avea limite de preț care pot fi impuse autoturismelor, pentru a se asigura că șoferii ocazionali din alte țări UE sunt tratați echitabil. Țările UE care doresc să taxeze vehicule mai ușoare, cum ar fi camionetele, microbuzele și autoturismele, vor putea în continuare să aleagă între sisteme de taxare sau viniete.

Regulile vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a se pregăti pentru aplicarea noilor reguli.

Articole similare

Ad