Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Directorii financiari din Romania se asteapta la o scadere masiva a cererii, la reducerea veniturilor si a numarului de angajati

Perceptia directorilor financiari din Romania cu privire la evolutia principalilor indicatori financiari ai companiilor pe care le conduc s-a schimbat dramatic in doar cateva luni din cauza pandemiei de Covid-19, potrivit studiului CFO Survey Romania, realizat de Deloitte in perioada aprilie-mai 2020 pe baza opiniilor exprimate de directorii financiari din tara noastra. Principala ingrijorare a directorilor financiari pentru acest an este legata de scaderea cererii, 73% dintre participanti estimand o scadere a cererii interne, iar 45% dintre ei, a cererii externe. Ponderea celor care se asteapta la o scadere a veniturilor este de 67%, in conditiile in care, la finalul lui 2019, 78% dintre ei estimau venituri in crestere, potrivit studiului.
Pentru urmatoarele 12 luni, directorii financiari iau in calcul, ca principala strategie, reducerea costurilor (58%), urmata, la distanta mare, de asigurarea fluxului de numerar (16%) si de cresterea organica (13%). 
Doar 9% dintre respondenti mai estimeaza o crestere a investitiilor in urmatoarele 12 luni, fata de 39%, la finalul lui 2019. De asemenea, proportia celor care anticipeaza o scadere a numarului de angajati este de 44%. „Incertitudinea este in mod traditional mentionata ca un factor principal de risc de catre participantii la studiul Deloitte CFO Survey, insa, in contextul actual, nu mai putin de sapte din zece directori financiari resimt foarte intens aceasta tensiune. Companiile din sectorul tehnologie, media si telecomunicatii sunt singurele care resimt un nivel de incertitudine obisnuit, conform studiului. Acest context duce, in mod natural, la aversiune aproape unanima, de 96%, fata de riscuri. Astfel, prioritatile directorilor financiari pe termen scurt sunt protejarea angajatilor, cresterea lichiditatii si a eficientei operationale, reducerea riscurilor, inclusiv a celor cibernetice, o comunicare adecvata pentru a mentine increderea angajatilor, a clientilor si a investitorilor si, nu in ultimul rand, implementarea unor planuri de redresare adecvate pentru a raspunde incertitudinilor cauzate de pandemia COVID-19”, a declarat Zeno Caprariu, Partener Audit, Deloitte Romania, coordonatorul CFO Program in Romania.
Trei sferturi din participantii la sondaj (75%) sunt pesimisti cu privire la viitorul apropiat, in contextul in care multi dintre ei se asteapta ca evolutia financiara a companiei pe care o reprezinta sa fie puternic afectata de criza economica generata de pandemie. 
Referitor la masurile anuntate de Romania pentru a sprijini economia locala in lupta cu efectele pandemiei de COVID-19, 58% dintre directorii financiari chestionati le considera mai putin eficiente decat pe cele adoptate de alte state europene. 
La nivel de companie, principalele masuri adoptate in contextul Covid-19 au fost implementarea muncii la domiciliu (87%) si renegocierea contractelor in derulare (73%). In consecinta, companiile din Romania au tratat cu prioritate imbunatatirea sistemelor IT pentru a permite munca la distanta (peste 35%). De asemenea, 28% dintre respondenti spun ca s-au concentrat pe transformarea digitala in vanzari, in relatiile cu clientii si in lantul de aprovizionare.

Articole similare

Ad