Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Divergențe în Olanda pe tema sustenabilității

Așa cum aflăm de la asociația olandeză de transport și logistică TLN, Comisia Van Geest, prin raportul „Obiective clare, alegeri clare“, propune măsuri suplimentare pentru atingerea obiectivelor climatice, printre care una este de a crește taxa pentru camioane și de a extinde drumurile pe care urmează să fie plătită aceasta. Însă TLN, evofenedex și Vereniging Eigen Rijders Nederland (VERN) nu sunt de acord cu aceste recomandări, considerând că ele nu contribuie la creșterea sustenabilității transporturilor și că înrăutățesc poziția concurențială a firmelor olandeze.

În 2019, în Olanda s-a convenit asupra introducerii în 2023 a unei taxei pentru camioane, cu condiția ca veniturile să fie disponibile pentru cerințele legate de sustenabilitate și inovare cu care se confruntă sectorul și să existe consultări cu anumite părți, cum ar fi TLN, evofenedex și VERN. Un obiectiv important al acestui demers, în conformitate cu textul din Acordul privind schimbările climatice, este reducerea emisiilor de CO2, de exemplu prin stimularea transportului cu vehicule fără combustibili fosili. În perioada următoare, aceste acorduri au devenit acte cu putere de lege și norme administrative, dar introducerea efectivă a taxei pentru camioane a fost amânată și este acum prevăzută cel mai devreme pentru 2026. Or, punerea la dispoziție mai devreme a fondurilor ar fi putut fi un pas bun pentru a accelera sustenabilitatea.

Banii din taxa de drum ar fi urmat să se întoarcă la transportatori pentru a face posibil din punct de vedere financiar ca miile de firme din Olanda să devină efectiv sustenabile. Cu cât fondurile devin disponibile mai devreme, cu atât se pot lua măsuri mai rapide în această direcție. Or, propunerea Van Geest de a majora taxa pentru camioane, în timp ce la trezorerie se adună venituri nete mai mari, este în contradicție cu acordurile anterioare încheiate cu guvernul central.

Firmele și asociațiile din transporturi consideră inacceptabil faptul că sfatul lui Van Geest propune schimbarea unilaterală a regulilor chiar înainte de începerea jocului și cred că, dacă guvernul central ar urma acest sfat, ar încălca toate acordurile anterioare privind taxa pentru camioane.

Prin urmare, recomandarea Comisiei Van Geest este privită ca o măsură fiscală disimulată, iar TLN, evofenedex și VERN cred că guvernul poate rămâne un interlocutor de încredere numai dacă se distanțează explicit de ea.

Articole similare

Ad