Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ducem lipsa de proiecte si de forta de munca

Cu o pondere de 10% din PIB, care ii asigura locul al doilea in Europa din acest punct de vedere, sectorul constructiilor autohtone, comparativ cu cel al altor tari din UE, se afla in prezent intr-o pozitie oarecum stabila, desi a inregistrat o scadere ca valoare. Se simte insa o ingrijorare generala provocata, pe de o parte, de lipsa unei capacitati corespunzatoare de absorbtie a fondurilor europene disponibile, iar pe de alta, de previziunile sumbre pe termen mediu privind forta de munca din sector, dat fiind faptul ca in ultimii ani mai multe universitati de constructii din tara au ramas cu jumatate din locurile scoase la concurs neocupate.


Desi nu erau disponibile la inchiderea editiei datele finale, potrivit unui studiu realizat de Buildecon si publicat de KHL, in 2012 se astepta o crestere totala a pietei constructiilor din Romania de 0,3% comparativ cu anul precedent. Sectorul de inginerie civila, care reprezinta 43% din productia totala, se parea ca va inregistra o crestere de 10,3% comparativ cu 2011, datorata in principal eforturilor de absorbtie, catre sfarsitul perioadei de programare, a unor fonduri structurale europene.
Pe de alta parte, in sectorul rezidential, care reprezinta 32% din totalul pietei de constructii din Romania, scaderea de 2% inregistrata in 2011 parea ca va fi urmata, in 2012, de o scadere chiar mai severa. In mod similar, pentru constructiile nerezidentiale, care reprezinta 25% din total, se astepta inregistrarea unui declin in 2012, in ciuda cresterii de 6,3% din 2011.
Se pare insa ca piata isi va mai reveni in urmatorii doi ani, mai ales in sectorul constructiilor nerezidentiale.

Mai avem multe de invatat de la tarile avansate
Contrazicand acest studiu, Tiberiu Andrioaiei, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), este de parere ca piata constructiilor a scazut in 2012 cu cel putin 10-15% fata de anul trecut. „Am avut o iarna lunga, iar proiectele pe fonduri europene au intrat in blocaj. Mai grav este ca nici nu avem vizibilitate pentru anul viitor“, a spus acesta in cadrul editiei a III-a a Conferintei nationale PSC, explicand: „este greu sa dai cifre intr-o perioada de turbulente. In tari stabile precum Germania sau Polonia variatiile pietei sunt mici, de 2-3%, chiar predictibile.“ insa avantajul Poloniei vine din faptul ca politicul a fost separat de economic, guvernul local hotarand sa suspende orice conflict cu sindicatele/patronatele sau orice conflict politic pana la incheierea negocierilor, in cadrul CE, a bugetului pe perioada 2014-2020.
In opinia lui George Barbulescu, investitor in constructii in Olanda si director general Axion Leisure Development, constructiile merg foarte bine in Germania si Norvegia, insa multe tari din piata comuna sunt intr-o situatie extrem de proasta. „Desi cele mai multe parteneriate olandeze, in toate domeniile, sunt incheiate cu Germania, Olanda n-a mai reusit sa tina pasul cu Germania.“

Articole similare