
Ministerul Infrastructurii și Gestionării Apei din Olanda continuă să ia în considerare efectuarea unui test folosind linii aeriene pe șosele, pentru încărcarea autovehiculelor cu energie electrică, așa cum informează asociația de transport și logistică TLN. În acest scop sunt în desfășurare studii pentru a instala sistemul începând din portul Rotterdam până la Anvers și Venlo. Iar programul multianual de returnare a taxei de drum pentru camioane prevede ca o parte din bani să fie alocați unor astfel de inițiative.
Ministrul Infrastructurii și Managementului Apei și asociațiile transportatorilor, printre care și TLN, vor analiza în continuare dacă un astfel de plan va fi ales cu adevărat, întrucât este discutabil dacă sistemele de încărcare inductivă și încărcare cu pantograf sunt necesare pentru transportul fără emisii, câtă vreme tehnologia bateriilor se dezvoltă rapid și apar și tehnologii bazate pe hidrogen. Pe de altă parte, congestionarea rețelei este încă o provocare majoră pentru următorii ani. În aceste condiții, întrebarea este dacă investițiile costisitoare în infrastructură sunt inevitabile pentru un transport cu emisii zero pe scară tot mai largă în Olanda și în alte țări europene, deoarece consecințele unei alegeri greșite se vor vedea mult timp.
TLN mai informează, așa cum puteți citi și în presa franceză, că în Franța începe în aprilie un test de încărcare inductivă pe autostradă, care permite încărcarea vehiculelor din mers. Tehnologia oferă multe avantaje, dar provoacă și costuri mari de conversie. Dacă rezultatul este bun, există planuri de a echipa mai multe șosele cu o astfel de soluție de încărcare, iar TLN și alte organisme din Olanda urmăresc cu interes acest lucru.
În cazul încărcării inductive, niște dispozitive de pe suprafața drumului creează un câmp electromagnetic puternic, iar vehiculele electrice cu o bobină specială de recepție pot umple bateria cu energia generată sau pot acționa direct motorul electric, ceea ce permite parcurgerea unor distanțe mai mari fără a fi nevoie să reîncărcare.
Tehnologia are mult potențial, consideră TLN, dar este încă la început. Un studiu comandat de guvernul francez și realizat pe o rețea de 3.000 km de autostradă la care s-ar putea ajunge în 2030 arată că emisiile camioanelor ar putea fi reduse cu 86% comparativ cu motoarele diesel cu ajutorul încărcării inductive. Iar până în 2035 rețeaua ar trebui să crească la 9.000 km dacă tehnologia funcționează.
Pentru a investiga acest lucru, Franța începe un proiect pilot împreună cu un consorțiu de companii, banda din dreapta a autostrăzii A10 din sud-vestul țării este echipată astfel pe o distanță de 2 km, iar din aprilie diverse vehicule de test, inclusiv un autocar și un camion, vor trece pe aici periodic.
Testele de durabilitate pe drumuri închise au avut loc deja, dar acum se va urmări funcționarea în condiții reale, timp de trei ani, cu monitorizare din partea unei universități. Consorțiul care se ocupă de asta vede oportunități mai ales pentru traficul de marfă, deoarece datorită încărcării inductive pot fi instalate pe camioane baterii mult mai mici, ceea ce crește sarcina utilă, protejează drumurile și reduce costurile de achiziție.
Deocamdată este dificil de spus când va fi gata de utilizare noua tehnologie. Pentru încărcarea inductivă statică, în parcare, ea este aproape disponibilă.
Pe lângă testele cu încărcare inductivă, în ultimii ani au fost efectuate teste extinse și cu încărcare prin linie aeriană, de unde camioanele echipate cu pantograf iau energie și o stochează în baterii. Dar și aceasta este o tehnologie complexă și are costuri mari de conversie. Germania a testat-o timp de cinci ani pe trei rute lungi și în iunie este așteptat raportul final, însă opiniile cu privire la o lansare pe scară largă par încă împărțite.
Sursă foto: Vinci Autoroutes