Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

E nevoie de mai multa etica in afaceri!

In ciuda contextului economic extrem de dificil care a sters din economie 135.000 de afaceri mici si mijlocii, lasand fara locuri de munca 385.000 de angajati, microintreprinderile si companiile mijlocii au ramas un stalp al business-ului romanesc, generand afaceri de 100 de miliarde de euro si aproape 2,5 milioane de locuri de munca. Insa, potrivit ministrului delegat pentru relatia cu IMM-urile, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, prezent la conferinta ZF cu tema „Solutii de dezvoltare a IMM-urilor“, ca sa se poata dezvolta intr-o economie sustenabila pe termen lung, IMM au nevoie atat de flexibilitate din partea bancilor si de politici coerente ale Statului, cat si de o schimbare a eticii in afaceri sau a legii functionarului public.
 

Chiar daca Romania nu ajunge la jumatate din media UE privind numarul de IMM la mia de locuitori (circa 20 IMM/mia de locuitori, fata de 41), in opinia Mariei Grapini, cifrele actuale arata incurajator. „Daca diferenta dintre inmatriculari si eliminari era negativa in 2010 (-175.800), am ajuns in decembrie 2012 la o diferenta de 9.000, dar tot pe sold negativ. De asemenea, anul trecut s-au inregistrat 24.000 de suspendari (fata de 70.000 in 2010) si circa 70.000 de radieri voluntare (fata de 200.000 in 2010)“, a spus aceasta.
Si, pentru ca 2013 este anul in care intai „se face curatenie in bucataria proprie“, in prezent Ministerul Economiei lucreaza la un studiu impreuna cu consultantii de la Deloitte pentru a evalua rezultatele programelor de finantare pentru IMM din trecut si a lua masuri pentru rezolvarea unor probleme precum evaziunea fiscala sau birocratia excesiva in randul companiilor. „Vrem sa propunem ca IMM sa aiba un alt ritm de raportare, pentru a nu avea parte de aceeasi birocratie si documentatie cum au companiile mari. De asemenea, ne dorim ca de anul viitor sa nu fie impozitat profitul reinvestit, iar microintreprinderile sa nu mai fie impozitate cu 3% din cifra de afaceri, ci cu 1,5%“, a spus ministrul.

IMM au putere mica de negociere cu supermarketurile
Insa creditarea acordata de banci IMM-urilor reprezinta o problema majora pentru micii antreprenori. In cazul Bibianei Stanciulov, proprietar Topoloveni si Topoloveana, dobanda pentru un credit bancar a ajuns la 74% in trei ani.
De asemenea, Dragos Cabat, directorul general al firmei de consultanta EFIN, a mentionat ca 69,87% din IMM-uri s-au autofinantat in perioada 2008-2011, pentru ca nu au reusit sa acceseze credite, in vreme ce 61% dintre ele au falimentat sau si-au redus activitatea intre 2008 si 2011. „In plus, perioada de incasare a facturilor pentru IMM este in medie de 170 de zile, rezultand de aici probleme mari de cash flow si insolvente foarte multe. De asemenea, la desfacerea produselor, IMM au putere mica de negociere cu clientii, posibilitati de marketing reduse, marje de profitabilitate puse sub presiune de catre partenerii lor de afaceri si incasare dificila a numerarului“, a spus Dragos Cabat, …

Articole similare

Ad