Economia globala a debutat in 2018 cu o crestere sincronizata si puternica, dar momentul si-a pierdut din intensitate.
Este de notat ca economiile Regatului Unit, Japoniei si Chinei au inceput sa dea semne de slabiciune. In schimb, economia SUA a accelerat datorita stimulilor financiari. Potrivit analistilor, economia americana isi va mentine tendinta de crestere, in timp ce alte economii cheie vor continua sa scada. Ca rezultat, cresterea globala se va eroda, de la 3,2% in 2018, la 3% in 2019 si isi va mentine tendinta de scadere si pentru urmatorii ani.
Un risc major pentru anul urmator este scaderea brusca a comertului mondial, care, de la 5% la inceputul lui 2018, a ajuns aproape zero catre finalul anului.
Riscul aparitiei unor conflicte comerciale se mentine destul de ridicat. Daca acestea vor aparea, o contractare a schimburilor comerciale ar putea frana economia si mai mult. Asta va duce la inrautatirea conditiilor finaciare si, implicit, la scaderea consumului.
Combinat cu incertitudinea politica din multe parti ale lumii, acest riscuri indica o crestere a vulnerabilitatii economiei globale care este posibil sa fie supusa unor socuri ce vor genera o posibila recesiune, desi relativa pentru 2019.