Prezența Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în contextul Summit-ului NATO 75 a fost un semnal de solidaritate internațională, din partea mediului de business românesc. Delegația prezentă la Washington D.C. și New York, în perioada 10-17 iulie, a reflectat capacitatea confederației de a prezenta un input real peste ocean, în direcția deschiderii unor noi oportunități de dezvoltare economică sustenabilă, dar și o declarație de susținere prin eforturi conjugate a capacității mediului de business românesc de a contribui la consolidarea pilonului de stabilitate în estul Europei, păstrându-și angajamentele față de valorile europene.
Delegația CONAF a dat curs invitației Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, de a participa la o serie de evenimente de importanță capitală pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, pe linia unei colaborări economice directe și integrate în contextul actual.
„Am realizat un tur de forță pentru antreprenoriatul feminin și nu numai, de o importanță fundamentală nu doar pentru zona de reprezentativitate nonguvernamentală, ci și pentru mediul de business românesc. CONAF este mai mult decât o voce dedicată conștientizării, este o construcție solidă, cu o direcție profund occidentală, dedicată sincronicității și dezvoltării sustenabile, la nivel global.
Mulțumesc Ambasadei României la Washington și Consulatului General al României la New York, pentru un traseu jalonat de întâlniri extrem de inspiraționale și profunde în conținut. Traversăm o perioadă dificilă la nivel internațional, și conștientizarea rolului de pilon al stabilității zonale trebuie să-și găsească ecoul atât la nivelul mediului de business, dar și al fiecărui individ.
România este parte a unui angrenaj democratic universal și este mai mult decât oricând timpul unei asumări individuale, a unor acțiuni în spiritul valorilor care ne-au definit ca națiune.
Promovarea păcii, a securității individului și națiunii trebuie făcută cu angajament și responsabilitate și fiecare economie națională, prin dezvoltare sustenabilă, bazată pe incluziune și echitate, are rolul de a crea un scut în jurul a ceea ce democrația generează – dreptul la o viață rezonabilă”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF.
Pe 11 iulie, delegația CONAF, condusă de Cristina Chiriac, a avut onoarea să participe la evenimentul care a marcat 75 de ani de la înființarea NATO, organizat de Atlantic Council în Biblioteca Congresului, unde a avut privilegiul de a discuta aplicat cu Nancy Pelosi, prima femeie din istoria Statelor Unite care a deținut funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.
Exponenții mediului de business au dat curs invitației Ambasadorului României în SUA, E. S. domnul Andrei Muraru, de a participa la evenimentul „Ziua Prieteniei dintre România și Statele Unite”, găzduit la reședința ambasadorului din Washington D.C. Manifestarea a onorat parteneriatul strategic de 27 de ani între națiunile română și americană și a evidențiat prietenia profundă dintre ele. Prezenți la eveniment, Ambasadorul României E. S., domnul Andrei Muraru și președintele Senatului României, domnul Nicolae Ciucă, au pus accent în discursurile lor pe semnificația alianței durabile și valorile comune care unesc cele două națiuni. Jurnalistul Teodora Tompea a fost Master of Ceremony.
Pe 12 iulie, delegația CONAF a avut o serie de întrevederi aplicate cu reprezentanți cheie ai administrației americane, ai think-tank-urilor, și cu lideri de opinie, pe teme esențiale variind de la inițiative și măsuri legislative pentru reducerea vulnerabilităților, consolidarea și dinamizarea mediului antreprenorial, dezvoltarea economică, investițiile sustenabile, politicile de mediu și egalitatea de gen, la consolidarea relațiilor bilaterale și promovarea intereselor României la nivel global. Educația antreprenorială a tinerei generații, ca instrument de dezvoltare vocațională și sprijin al sectorului ocupării profesionale s-a revelat ca direcție fundamentală de dezvoltare.
Întâlnirile au debutat la Congresul SUA, cu reuniunea delegației CONAF și Dylan Frost, Șef Adjunct de Cabinet / Director Legislativ pentru biroul Rep. French Hill, co-președintele Congressional House Entrepreneurship Caucus, o oportunitate reală de a discuta inițiative legislative pentru sprijinirea antreprenoriatului și dezvoltării economice. Discuțiile au vizat importanța colaborării între România și SUA pentru a dezvolta politici care să sprijine antreprenorii. Colaborarea cu Congressional House Entrepreneurship Caucus deschide noi oportunități de cooperare, contribuind la identificarea și implementarea unor proiecte comune de care să beneficieze ambele națiuni. Această întâlnire a evidențiat angajamentul reciproc pentru consolidarea legăturilor economice și legislative, menite să stimuleze inovația și creșterea economică.
Conform Bureau of Economic Analysis al SUA, în 2023, exporturile de bunuri și servicii ale SUA către România au totalizat 2,3 miliarde de dolari, în creștere cu 5,4% față de 2022, iar importurile din România au ajuns la 4,9 miliarde de dolari, în creștere cu 8,4% față de 2022. Ca urmare, deficitul comercial al SUA cu România a crescut la 2,6 miliarde de dolari, fapt ce scoate în evidență importanța ajustării permanente a mecanismelor generatoare de export ale României, pentru o poziționare relevantă pe piețele internaționale.
În cadrul discuțiilor cu Aaron Groce, Director Legislativ și Emma Arnesen, Director de Operațiuni, de la biroul Rep. Sean Casten, co-președintele Sustainable Investment Caucus, Congresul SUA, au fost explorate modalitățile prin care România poate avansa în domeniul energiei verzi și al inovării tehnologice. S-a discutat despre importanța tranziției către surse de energie regenerabilă, despre cum investițiile sustenabile pot stimula creșterea economică și despre politicile de mediu. Această colaborare are potențialul de a genera inițiative ecologice inovatoare, având un impact pozitiv asupra economiilor și mediului în ambele țări
După întâlnirile de la Congresul SUA, delegația CONAF a purtat discuții extinse cu Ambasadorul României în SUA, E.S. domnul Andrei Muraru,la reședința Ambasadei României în Washington, D.C., discuții care au vizat importanța parteneriatului strategic cu SUA, modul în care pot fi dezvoltate inițiative comune care să sprijine creșterea economică și socială a României, întărirea relațiilor bilaterale și promovarea intereselor României pe plan internațional.
În 2022, conform sursei citate anterior, ponderea investițiilor directe ale SUA în România (outward) a fost de 2,9 miliarde de dolari, în scădere cu 16,1% față de 2021. Poziția investițiilor directe ale României în Statele Unite (inward) a fost de 72 milioane de dolari, în scădere cu 30,1% față de 2021. Date expuse în cadrul întrevederii, ca fundament pentru dezvoltarea unei strategii de colaborare care să asigure oportunități de investiții de ambele părți, prin fluidizarea canalelor de business, la toate nivelurile decizionale
“Statele Unite reprezintă principala piață de export pentru UE și drumul pe care CONAF îl deschide cu această serie de întâlniri, este unul în direcția parteneriatului strategic pe care România îl prezervă de peste două decenii. Investițiile străine în Europa au scăzut cu 4%, doar anul acesta și este nevoie, mai mult decât oricând de o dezvoltare adaptată, predictibilă și mai ales, pe termen lung”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF, la finalul întâlnirii.
Delegația CONAF a avut o întrevedere cu Kayla McGill, WPS Policy Advisor la Office of Global Women’s Issues din cadrul Departamentului de Stat, pe tema egalității de gen și capacitării antreprenoarelor. Au discutat despre modalitățile prin care România poate sprijini și promova inițiativele de empowerment a femeilor, inclusiv prin sprijinirea proiectelor de asistență pentru Ucraina. Colaborarea viitoare vizează crearea unor programe și politici care să îmbunătățească condițiile economice și sociale pentru femei, contribuind astfel la o dezvoltare mai echitabilă și sustenabilă.
Discuțiile cu Diana Furchtgott-Roth, Directorul Centrului pentru Climă, Energie și Mediu, Fundația Heritage, au fost centrate pe politici de mediu și energie, precum și pe educația antreprenorială. Accentul a fost pus pe modalitățile de dezvoltare a unor programe educaționale care să susțină viitorii antreprenori și să promoveze inovația și sustenabilitatea. Această întâlnire subliniază rolul CONAF în promovarea educației și inovării, cu un impact pe termen lung asupra economiei și mediului. Colaborarea dintre CONAF și Fundația Heritage, una dintre cele mai influente organizații de politici publice din SUA, va contribui la dezvoltarea unor politici eficiente și sustenabile, menite să stimuleze creșterea economică a României pe termen mediu și lung.
Ziua s-a încheiat cu întâlnirea pe care delegația CONAF a avut-o cu Natalia Otel Belan, Director al Diviziei pentru Europa și Eurasia la Center for International Private Enterprise (CIPE) – una dintre cele patru instituții-nucleu a National Endowment for Democracy (dedicată consolidării instituțiilor democratice la nivel mondial) și instituție afiliată Camerei de Comerț a SUA. Temele abordate în cadrul întâlnirii au fost importanța împuternicirii economice a femeilor, consolidarea instituțiilor democratice și rolul esențial al educației antreprenoriale. S-au discutat și soluțiile identificate împreună cu partenerii ucraineni pentru a sprijini reconstrucția economică și socială a Ucrainei și pentru a reveni la cifrele de export în agricultură de dinainte de război. Colaborarea CONAF cu CIPE va sprijini inițiativele de reconstrucție economică și socială, având un impact major asupra stabilității și prosperității în regiune.
Pe 15 iulie, delegația CONAF a avut privilegiul de a se întâlni cu Consulul General al României la New York, doamna Simona Florea. Discuțiile s-au axat pe crearea de oportunități reciproc avantajoase, pe susținerea antreprenoriatului feminin și pe consolidarea relațiilor economice bilaterale, precum și pe parteneriatele care pot întări mediul de afaceri și în zona dezvoltării durabile, atât în România, cât și în SUA.
Întrevederea delegației CONAF cu Reprezentantul Permanent Adjunct, Misiunea Permanentă a României la Națiunile Unite, doamna Andreea Mocanu, a avut pe agendă topicuri legate de dezvoltare sustenabilă, educație, pace, securitate internațională și eradicarea sărăciei. Un alt aspect cheie al dialogului l-a constituit Forumul ”24 Trends for 2024”, privit ca un amplu vehicul de conștientizare la scară largă a obiectivelor de dezvoltare durabilă, platformă de dezbateri care reunește experți, decidenți politici și lideri din diverse domenii pentru a decanta soluții concrete pentru un viitor sustenabil. Prezentă în cadrul întâlnirii, jurnalista Teodora Tompea a jucat un rol esențial, prin expertiză și profundă cunoaștere a audienței la nivel național, promovând implementarea aplicată a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU (SDG), precum și viitoarele campanii de conștientizare.
Ecoul în spațiul public al inițiativei CONAF și DIGI24, concretizată prin Forumul “24 Trends for 2024” a poziționat parteneriatul strategic dintre cele două entități, ca generator de dezvoltare sustenabilă pentru mediul economic românesc, invitația primită cu această ocazie, fiind o consecință directă a acestor eforturi.
Prin demersurile sale cu impact profund în societatea românească, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) continuă să se poziționeze ca lider în susținerea și promovarea antreprenoriatului feminin, a dezvoltării durabile în România. Misiunea CONAF în Statele Unite ale Americii a constituit un pas semnificativ în consolidarea relațiilor bilaterale și în promovarea intereselor antreprenoriale ale României pe plan internațional, precum și un mesaj de susținere a eforturilor de stabilitate în zonă, sub toate aspectele acesteia.
“Suntem conștienți că România, în parteneriatul său cu SUA și-a creat o postură privilegiată, pe anumite paliere, dar provocările prezentului cer o diversificare care să includă noile tehnologii și strategii energetice globale. Avem nevoie de proiecte comune pentru mediul de afaceri și dezvoltarea privată trebuie să țină cont de oportunitățile deschise de acest parteneriat fundamental.Modul în care întregul ecosistem antreprenorial s-a mobilizat în cazul conflictului din Ucraina demonstrează reziliență, empatie și capacitatea de a sacrifica profitul pe termen scurt, pentru o dezvoltare viitoare deschisă regional și centrată nu doar pe bunăstare, dar și pe siguranța fiecărui cetățean”, a declarat Cristina Chiriac, președinta CONAF, în încheierea delegației.
02.10.2020
Ultimul număr: Octombrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit