Transportatorii olandezi care vor să investească în camioane electrice au la dispoziție, așa cum am mai amintit și cu alte ocazii, subvenția AanZET, în vigoare de mai bine de patru ani, prin care se oferă între 15.000 și 115.000 de euro, în funcție de tipul vehiculului și dimensiunea companiei. Ceea ce mulți antreprenori olandezi însă nu știu și de aceea le atrage atenția asociația de transport și logistică TLN este că această subvenție se poate combina și cu alte scheme, cum ar fi EIA.
2025 a adus schimbări în ceea ce privește aceste subvenții. De exemplu, AanZET nu mai poate fi combinată cu Alocația pentru Investiții de Mediu (MIA), ceea ce face ca MIA să fie mai puțin interesantă pentru camioanele electrice, dar poate fi combinată cu Alocația pentru Investiții Energetice (EIA), ceea ce este chiar atractiv din punct de vedere fiscal, așa cum subliniază TLN. Însă și aici există anumite reguli: EIA se aplică doar părților eficiente din punct de vedere energetic ale vehiculului, cum ar fi trenul de rulare electric (baterii și componente electronice), anvelopele ușoare sau cabinele aerodinamice. Iar subvenția trebuie împărțită între AanZET și EIA – de exemplu, dacă o firmă primește o subvenție de 29% prin AanZET poate solicita EIA pentru restul de 71% din investiție.
Pentru mai multă claritate, TLN detaliază că, dacă părțile camionului electric eligibile pentru EIA costă 150.000 de euro, se pot primi 29% prin AanZET (43.500 de euro) și restul de 106.500 de euro prin EIA, ceea ce, la un beneficiu mediu EIA de 10%, înseamnă un beneficiu fiscal suplimentar de 10.650 de euro. Următoarea dată când se va deschide biroul AanZET este 30 septembrie 2025 și este bine ca firmele să aplice imediat în această zi pentru a-și crește șansele de a fi alese, deoarece fondul total este limitat și contează ordinea depunerii dosarelor.
Sursă foto: TLN
În Olanda sunt planificate pentru 2025 două runde de subvenții pentru achiziția de camioane cu emisii zero (AanZET), așa cum aflăm de la asociația olandeză de transport și logistică TLN. Prima se deschide pe 28 ianuarie și are un buget de 35,3 milioane de euro, iar a doua tranșă începe pe 30 septembrie și are un buget de 30 de milioane de euro, sume care, conform estimării Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor, ar putea subvenționa aproximativ 900 de camioane. Experiența arată că, datorită interesului mare, fondurile se epuizează rapid, deci firmele trebuie să fie pregătită să aplice încă de la primele ore ale acestor două zile și să verifice din timp ce opțiuni de încărcare cu energie există în zonele unde operează.
Schema de subvenții AanZET va suferi și în 2025, ca și în ani trecuți, anumite modificări. Valorile subvențiilor pentru fiecare vehicul din diferitele categorii au fost ajustate și nu se acordă nicio subvenție pentru camioanele rigide cu greutate totală cuprinsă între 4.250 și 10.000 kg, deoarece, așa cum explică ministerul, acestea sunt deja comparabile ca preț cu cele diesel din aceeași categorie.
Pentru șasiuri, împărțirea până la 18.000 kg și peste 18.000 kg inclusiv a fost inversată, deoarece cererile depuse în 2024 au arătat că aceste vehicule au aproximativ același preț suplimentar în comparație cu cele diesel, deci valorile subvenției au fost ajustate.
Schema AanZET este deschisă din 2025 și pentru camioanele cu motor cu ardere internă cu hidrogen, deoarece și ele sunt văzute ca o soluție pentru transport fără emisii.
Sursă foto: TLN
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit