Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Din 15 iunie 2020 vor continua negocierile pentru a gasi un acord privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana prin intermediul unei tele-conferinte intre premierul Boris Johnson si presedintele CE, Ursula von der Leyen. Misiunea lor va fi de a debloca impasul in care s-a ajuns in negocieri. Nu se stie daca se va ajunge la un acord sau daca Marea Britanie va incheia un Brexit dur incepand cu 1 ianuarie 2021, insa indiferent de decizie, Londra a declarat ca nu va solicita extinderea regimului de tranzitie actual.
Cu toate acestea, guvernul britanic anunta ca, in primele sase luni ale lui 2021, marfurile care intra in Regatul Unit vor fi supuse unor controale mai usoare decat cele pe care le-a anticipat guvernul in februarie 2019. In practica, verificarile vor fi introduse din ianuarie pana in iulie, iar plata tarifelor vamale va fi amanata, totul pentru o atitudine „pragmatica si flexibila” fata de companiile proprii care ar dori o extindere a regimului tranzitoriu in asteptarea unui acord comercial cu UE. Din ianuarie, controalele britanice se vor concentra pe anumite marfuri, cum ar fi alcoolul, tutunul, animalele vii sau anumite plante, iar din aprilie vor fi extinse la produse de origine animala, precum carne, lapte si oua. Din iulie, controalele, declaratiile si taxele vor include toate marfurile. Guvernul britanic a anuntat construirea de facilitati pentru efectuarea verificarilor, inclusiv a controalelor sanitare si fitosanitare, atat in porturi cat si in interior.
De cealalta parte, Bruxelles a comunicat deja ca nu intentioneaza sa aplice o masura reciproca, si, prin urmare, va initia controale stricte asupra marfurilor care vor intra in Regatul Unit.