Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În perioada 7-13 aprilie 2025, ROADPOL va desfășura prima operațiune paneuropeană de control din acest an pentru depășirea vitezei.

Maratonul “The Speed” este cea mai mare operațiune, organizată și cuprinzătoare din lume de combatere a vitezei excesive. Acesta implică forțele de poliție rutieră din peste 20 de țări europene, mobilizând zeci de mii de polițiști pentru a impune limitele naționale de viteză, utilizând atât intervenții directe, cât și tehnologia automată de aplicare.

Anul trecut, au fost înregistrați peste 150.000 de încălcări de viteză în doar 24 de ore și un număr mare de șoferi au fost opriți, amendați și avertizați cu privire la pericolele excesului de viteză. Mii de permise de conducere au fost suspendate pentru depășirea vitezei, subliniind gravitatea comportamentului de depășire a vitezei.

În acest an, acțiunea merge un pas mai departe în ceea ce privește implicarea comunității. În Republica Cehă și Estonia, cetățenii au fost invitați să participe prin nominalizarea locurilor în care excesul de viteză era o problemă recurentă. În Republica Cehă, un portal popular privind siguranța rutieră a permis publicului să sugereze locațiile periculoase, în special în apropierea școlilor, a intersecțiilor aglomerate sau a zonelor cu vizibilitate redusă, ajutând astfel poliția să se concentreze pe aplicarea măsurilor în zonele cu risc ridicat. Franța, Serbia, Ungaria, Irlanda, Croația și Luxemburg au întrebat, de asemenea, publicul atunci când au selectat locațiile pentru control.

Viteza rămâne principala cauză a coliziunilor rutiere mortale în Europa. Cele mai recente cifre arată că peste 25.000 de persoane mor în accidente rutiere în Europa în fiecare an, iar viteza excesivă este un factor-cheie în multe dintre aceste accidente. Scopul ROADPOL nu este doar de a emite amenzi, ci și de a sensibiliza conducătorii auto pentru încurajarea schimbării comportamentului de condus. “Viteza în sine nu este periculoasă, ci excesul de viteză. Limitele de viteză există cu un motiv”, precizează Jana Peleskova de la Poliția Cehă, președinta ROADPOL. Maratonul vitezei nu urmărește penalizarea șoferilor, ci aducerea vitezei și a siguranței rutiere în prim-planul atenției publice. “Respectarea limitelor de viteză salvează vieți.”

În timpul operațiunilor, ofițerii de poliție vor desfășura în punctele strategice din țările participante, atât radare, pistoale cu laser, cât și vehicule de patrulare dotate cu echipamente video. În plus, vor fi folosite mii de radare fixe și sisteme automate de control.

Operațiunea ROADPOL Speed reprezintă un efort european de combatere a excesului de viteză – o amenințare care depășește frontierele naționale. Cu participarea a peste 150.000 de ofițeri de poliție, acțiunea transmite un mesaj puternic că excesul de viteză nu va fi tolerat și că siguranța rutieră este o responsabilitate comună.

Operațiunea Speed și the Speed Marathon au fost organizate în cadrul proiectului STRIDER III, cofinanțat de ROADPOL și Comisia Europeană.

CFR Marfă a demarat un proces de valorificare a activelor excedentare în data de 6 iulie 2023, în conformitate cu articolul 248 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala. Această acțiune a fost luată pentru a maximiza veniturile și a accelera procesul de stingere a ajutorului de stat. Astfel, au fost scoase la vânzare 7.157 de vagoane și 508 locomotive.

După obținerea acordului Administrației Naționale de Administrare Fiscală pentru valorificare și ridicare sechestru, s-au încasat 55,24 milioane de lei (la care se adaugă TVA) pentru 45 de locomotive și 56 de vagoane. Mai multe firme au fost declarate eligibile și au achiziționat bunurile oferite, printre care Banat Green Trading (2 locomotive), Laromet Transib (2 locomotive), Marsim Strei (2 locomotive), Tehnotrans Feroviar (1 locomotivă), Ukrainian Global Trading (1 locomotivă), Vest Trans Rail (1 locomotivă), GFR (31 locomotive), Magro Util (1 locomotivă), Nitramonia (52 vagoane), Tim Rail Cargo (4 vagoane) și Unicom Tranzit (4 locomotive).

Procesul de valorificare va continua, iar în cursul lunii septembrie, anunțul va fi republicat pe site-ul www.cfrmarfa.com pentru vagoanele și locomotivele rămase neachiziționate. CFR Marfa a reușit să valorifice active excedentare la valori superioare celor evaluate, ceea ce a permis reluarea ofertei până la epuizarea lotului de vagoane și locomotive scoase inițial spre valorificare. Sumele obținute în cadrul acestui proces de valorificare vor fi folosite exclusiv pentru stingerea ajutorului de stat declarat nelegal prin decizia Comisiei Europene. SNTFM CFR Marfa SA este operatorul național de transport feroviar de marfă din România, cu o cotă de piață de 31,6% în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului precedent.