Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, Comisia Europeană a hotărât să sprijine România cu ajutoare în valoare de 60,7 milioane de euro. Ajutorul de stat va fi acordat companiilor de transport marfă sau persoane pentru a susține întreprinderile pe fundalul crizei geopolitice actuale și al sancțiunilor privind creșterea prețurilor la carburanți.

Astfel, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României ca parte a Cadrului temporar de criză în legătură cu ajutoarele de stat, adoptat pe 23 martie 2022, în articolul 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Scopul acestui sprijin va fi sub formă de lichidități companiilor afectate și va asigura circulația neîntreruptă a mărfurilor și a persoanelor pe cale rutieră.

De asemenea, măsura va fi accesibilă tuturor întreprinderilor, indiferent de mărime, active în transportul rutier de marfă și de persoane, care dețin o licență comunitară valabilă și sunt afectate de criza actuală.

Beneficiarii vor putea primi ajutoare sub formă de granturi directe în limita unei anumite valori, până la 31 decembrie 2022.

„Această schemă este o măsură importantă, menită să atenueze impactul economic al războiului purtat de Putin împotriva Ucrainei”,

a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Pe 23 martie, Comisia Europeană a adoptat un cadru legal temporar de criză care să le permită statelor membre UE să adopte măsuri mai flexibile privind ajutoarele de stat pentru a-și sprijini economia în contextul invadării Ucrainei, iar companiile de transport pot beneficia și ele de un astfel de ajutor.

În document se recunoaște faptul că întreaga economie a Comunității este afectată puternic de conflictul din Ucraina și, pentru a limita consecințele acestuia, sunt prevăzute trei tipuri de ajutor.

Statele membre vor putea iniția programe prin care companiilor din agricultură, pescuit și acvacultură le pot fi alocați până la 35.000 de euro, iar companiilor din alte domenii, până la 400.000 de euro, dacă activitatea lor a fost afectată de criză. Acest ajutor, care poate lua orice formă, inclusiv subvenții directe, nu trebuie legat de creșterea prețurilor la energie, deoarece criza și măsurile restrictive împotriva Rusiei au afectat economia în multe alte moduri, inclusiv prin perturbarea lanțului de aprovizionare.

Al doilea tip este sprijinul sub formă de lichidități și de garanții de stat pentru a se asigura că băncile continuă să acorde împrumuturi firmelor afectate de criză și de împrumuturi publice și private cu subvenționarea ratei dobânzii.

Iar al treilea se referă la ajutoare care să compenseze prețurile mai mari ale energiei.

În opinia asociației poloneze de transport și logistică TLP, transportul ar fi trebuit luat mai bine în seamă în noua reglementare și tratat ca o prioritate, fiind una dintre industriile cele mai afectate de războiul din Ucraina și de sancțiunile prezente și potențiale. Totuși, este bine că este inclusă o dispoziție care permite acordarea de ajutor public întreprinderilor ce furnizează ajutor umanitar, mai ales că, în general, transportul refugiaților și al materialelor umanitare nu face obiectul normelor UE privind ajutoarele de stat.