Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Microintreprinderile vor primi granturi de sprijin in valoare de 2.000 de euro fiecare, masura pentru care Guvernul va aloca un buget de 100 de milioane de euro, potrivit Planului National de Investitii si Relansare Economica. Totodata, pentru agricultura si industria agro-alimentara, schema de ajutor este in valoare de 120 de milioane de euro, iar Transporturile, alaturi de Turism si HoReCa, beneficiaza de un buget total de 350 de milioane de euro.
In privinta microintreprinderilor, Guvernul estimeaza ca de acest sprijin vor benefica circa 50.000 de microintreprinderi din toate domeniile. Granturile sunt dedicate finantarii cheltuielilor privind stocurile, datoriile catre furnizori, chiriile si utilitatile. Pentru schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid-19 va fi alocat un buget de 160 de milioane de lei, care va merge la finantarea chiriilor pentru perioada in care desfasurarea activitatii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau de alerta. Un buget de 350 de milioane de euro reprezinta granturi pentru firmele din domeniile HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru repornirea activitatilor economice, iar valoarea unui grant este de maximum 125.000 de euro. Pentru investitii si reconversia economica a IMM-urilor, se vor oferi granturi intre 50.000 – 200.000, in industria sanitara, farmaceutica, alimentara, auto, IT, energie, constructii, transport, turism, confectii. Totodata, pentru digitalizarea IMM-urilor sunt puse la dispozitie 30.000 euro/proiect pana la 100.000 euro/ proiect, cu un buget total de 150 milioane de euro.
Planul contine si scheme pentru dezvoltarea agriculturii si a industriei agro-alimentare: finantarea depozitelor de comercializare a produselor agricole, cu 120 milioane de euro, achizitia de echipamente pentru irigatii – 6.000 de euro pe beneficiar, in total 48 de milioane de euro; granturi de finantare pentru antreprenoriatul rural – buget de 200 de milioane de euro; instalarea tinerilor fermieri – buget de 42 de miioane de euro. Totodata, este precizat si programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru si investitii pentru IMM-uri, cu un plafon de 15 miliarde de lei, garantii de stat pentru creditarea companiilor mari – 8 miliarde de lei, programe de garantare pentru asigurarea lichiditatilor – 1 miliard de lei, program de garantare a finantarilor de tip factoring cu regres si scontarea efectelor de comert – 1,5 miliarde lei/factoring; 1,5 miliarde lei/scontare, program de garantare a leasingului de echipamente si utilaje – 1,5 miliarde de lei.