La 8 iunie 2020, Garda Financiara din Italia a anuntat o noua operatiune, numita „Aurul Negru“, impotriva contrabandei cu motorina. Ancheta a inceput cu verificari in apropierea unei zone intre Anzio si Nettuno, unde anchetatorii au observat o miscare intensa de vehicule comerciale straine, detectand si mirosuri puternice imprejur. Activitatea de control astfel demarata, care a folosit si drone, a dus la prima confiscare a unui vehicul incarcat cu 20.000 de litri de motorina.
Ulterior, Garda Financiara a extins ancheta cu interceptari telefonice, reconstituind metodele de operare ale contrabandistilor si identificand componentele din lant. Combustibilul era achizitionat din Polonia si importat in Italia pe sosea sau pe calea ferata. In acte, acesta aparea ca ulei lubrifiant, pentru evitarea platii taxelor si accizelor, iar in realitate era combustibil diesel pentru vehicule.
Banda, potrivit Trasporto Europa, avea si o baza logistica, mutata insa de patru ori in cateva luni. In ultima locatie, Guidonia Montecelio, autoritatile au gasit in urma unui raid doua persoane care transferau combustibil diesel de la trei camioane cu prelata, incarcate fiecare cu 26.000 de litri, iar alti 1.500 de litri erau in depozit.
La finalul operatiunii, Finantele au arestat noua persoane si au confiscat peste 100.000 de litri de motorina, plus trei camioane, doua cisterne si 83.000 de euro in numerar. Conform unei estimari a anchetatorilor, organizatia a realizat evaziune fiscala de peste un milion si jumatate de litri in doar trei luni. Printre cele 25 de persoane implicate se numara si sase soferi si doi intermediari polonezi.
Operatiunea „Spartacus“, asa cum a fost denumita, a investigat o companie de transport din provincia Lodi, Italia, care face distributie la scara larga, are un caracter familial si angajeaza peste 150 de persoane.
Acuzele impotriva a 17 persoane cercetate, din care cinci arestate, privesc atat frauda fiscala, cat si exploatarea soferilor.
Totul a inceput cu un control rutier, arata Trasporto Europa, care a scos la suprafata nereguli in relatiile de munca, ceea ce a determinat procurorul public din Lodi sa deschida o ancheta, condusa de Garda Financiara. Procuratura a surprins marturii ale soferilor si au inceput interceptarile telefonice si urmarirea. Convorbirile surprinse si inregistrate arata clar conditiile de lucru impuse soferilor, care le-au acceptat „doar sub amenintarea constanta de concediere si prin semnarea de contracte de munca pe durata determinata, pe cateva luni (uneori chiar 30 de zile), neinnoite celor care nu se supun acestui modus operandi.
De asemenea, soferii au fost obligati sa accepte alte salarii decat cele stabilite prin contract si reducerea salariilor pentru fiecare zi de absenta sau concediu. Soferii lucrau continuu chiar si 18 ore, fara a respecta timpii de odihna, lucru posibil prin faptul ca vehiculele inca mai folosesc tahograful analogic, mai usor de fraudat. In plus, soferii lucrau in conditii precare de igiena si siguranta, fiind cazati in medii degradate si neavand examenele medicale obligatorii. Intretinerea camioanelor se facea prin interventii efectuate in cadrul companiei, dar care aparent erau realizate prin ateliere autorizate conforme, ceea ce a compromis si siguranta rutiera. Anchetatorii au comparat accidentele in care au fost implicate vehiculele companiei cu media nationala, descoperind o valoare mai mare in companie: din 2011 pana in 2018, compania a avut 276 de accidente rutiere, cu 14 cazuri de vatamare corporala si unul care a provocat moartea unui sofer din Como.
Anchetatorii au descoperit si o frauda fiscala, bazata pe infiintarea unui grup de companii care a emis facturi pentru operatiuni inexistente, evaluate la 60 de milioane de euro si douazeci de milioane de euro bani „la negru“. Acest lucru i-a permis companiei sa ofere tarife mai mici decat competitia, reusind astfel sa „acapareze o parte uriasa a pietei de distributie organizata pe scara larga, incat a devenit unul dintre grupurile nationale de referinta pentru transportul de marfuri perisabile“.