Asociaţiile italiene ale distribuitorilor de combustibil pe autostrăzi, Faib Autostrade (Confesercenti), Fegica (Cisl) și Anisa (Confcommercio), anunţă un nou protest şi oprirea activității pe întreaga reţea de drumuri și autostrăzi începând din seara zilei de 14 decembrie, până în dimineața zilei de 17 decembrie 2020. Asociațiile subliniază că, deşi „distribuția combustibililor este clasificată drept serviciu public esențial, garantând, chiar și în circumstanțele actuale ale stării de urgenţă, continuitatea și regularitatea activității de transport, în interesul comunității”, guvernul nu a inclus-o în ultimul Decret între categoriile care beneficiază de compensaţii. Contracţiile dramatice ale cifrei de afaceri ca urmare a restricțiilor de mobilitate şi lipsa de lichiditate pot duce la închiderea în special a companiilor mici. „Deşi Guvernul era perfect conștient de aceste considerente chiar dinainte de declararea stării de urgență, acesta pare să fi decis să nu le ia în considerare, continuând să arate o voință nejustificată de a pedepsi categoria care așteaptă, încă din iulie, măsuri de sprijin”, se arată în declaraţia comună a asociaţiilor distribuitorilor de combustibil din Italia.
Pe 18 noiembrie, asociaţiile italiene ale distribuitorilor de combustibil pe autostrăzi Faib Autostrade (Confesercenti), Fegica (Cisl) și Anisa (Confcommercio) au trimis guvernului o notă prin care anunțau o posibila întrerupere a aprovizionării în zonele de autostradă începând cu noaptea de 27 noiembrie 2020. Cele trei asociații explică faptul că „în urma măsurilor care limitează circulația pentru a contracara răspândirea Covid-19, activitățile desfășurate de-a lungul autostrăzilor sunt aproape blocate, iar costurilor business-urilor clasificate drept serviciu public esențial nu pot fi compensate prin vânzări reziduale”.
Asociaţiile estimează că actualele cantităţi de combustibili din staţiile de pe autostrăzi ar începe să se epuizeze până la sfârșitul lunii. Nota explică faptul că nu este o „inițiativă de grevă”, ci o „consecință concretă a suferinței dramatice a categoriei”.
Primii care vor suferi de pe urma situaţiei create sunt transportatorii rutieri, principalii utilizatori ai autostrăzilor. Problema nu ar fi doar incapacitatea de a realimenta vehiculele (pentru cei care călătoresc pe distanțe lungi și nu au un distribuitor intern), ci neputinţa utilizării serviciilor din parcări pentru că businessurile vor trage obloanele din motive economice evidente.
Asociațiile solicită emiterea unui Decret legislativ prin care să beneficieze şi distribuitorii de carburanți de sprijinul financiar acordat prin Decretul de Relansare, arată Trasporto Europa.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit