Începând cu 1 ianuarie 2025, taxele de drum pe mai multe tronsoane din rețeaua italiană de autostrăzi au fost majorate, stârnind nemulțumirea transportatorilor de mărfuri. Autostrade per l’Italia, responsabilă de administrarea a peste 2.800 km de drumuri, a implementat o creștere medie de 1,8%, justificată prin necesitatea acoperirii inflației și a continuării investițiilor și lucrărilor de întreținere.
Tronsoanele afectate includ rute esențiale pentru transportul rutier, precum A1 între Milano și Napoli, A3 între Napoli și Salerno sau A14 Bologna-Taranto. În schimb, Ministerul Transporturilor a anunțat că tarifele rămân înghețate pentru celelalte 22 de concesionari ai rețelei naționale, fapt ce a generat confuzie și critici din partea industriei.
Nemulțumirile Assotir: creșteri disproporționate pentru transportatori
Asociația transportatorilor de mărfuri, Assotir, a reacționat vehement, criticând atât majorările de taxe, cât și modul în care acestea au fost comunicate. Reprezentanții Assotir consideră că măsura afectează direct peste jumătate dintre vehiculele comerciale care circulă pe autostrăzile administrate de Autostrade per l’Italia.
Potrivit liderilor Assotir, aceste creșteri vin într-un moment deosebit de dificil pentru sectorul transporturilor, care deja se confruntă cu costuri în creștere pe multiple fronturi: de la dobânzile bancare și cheltuielile cu personalul, până la prețurile ridicate pentru vehicule și expediții. În acest context, majorările taxelor de drum devin o povară suplimentară pentru companiile de transport, reducând și mai mult marjele de profit.
Ministerul Transporturilor a fost acuzat de lipsă de transparență în comunicarea acestei măsuri. Deși a emis un comunicat care anunța înghețarea tarifelor pentru majoritatea concesionarilor, acesta includea o notă care specifica majorările aplicate de Autostrade per l’Italia. Această discrepanță a alimentat frustrarea transportatorilor, care consideră că instituțiile nu acordă suficientă atenție dificultăților economice cu care se confruntă companiile din sector.
Pe lângă impactul direct asupra costurilor operaționale, aceste creșteri au loc într-un peisaj economic deja complicat pentru industria transporturilor. După câțiva ani de stabilitate relativă, revenirea la practica tradițională de majorare a taxelor la începutul anului pune presiune suplimentară asupra companiilor, în special a celor mici și mijlocii.
În acest context, liderii Assotir solicită o reevaluare a politicii de tarifare pe autostrăzi și o mai mare deschidere la dialog cu sectorul transporturilor, pentru a găsi soluții care să atenueze impactul acestor măsuri asupra unei industrii esențiale pentru economia italiană.
Vehiculele grele care intră în zonele B și C din Milano trebuie să fie echipate cu senzori care să facă “vizibil” unghiul mort. Așa a decis Consiliul de Stat, care a respins recursurile depuse împotriva măsurilor adoptate în 2023 de către Consiliul Municipal din Lombardia și care vizează limitarea traficului de vehicule grele în anumite zone ale orașului pentru a preveni accidentele în detrimentul bicicliștilor și pietonilor.
Hotărârea organului de justiție administrativă anulează concluziile la care a ajuns Tribunalul Administrativ Regional din Lombardia, care, în noiembrie anul trecut, a admis recursul Sistema Trasporti și Assotir, care susțineau că municipalitatea nu este competentă să aprobe dispozițiile referitoare la siguranța traficului rutier, întrucât acestea se referă la deciziile statului. Dimpotrivă, decizia adoptată astăzi de Consiliul de Stat susține că municipalitatea poate identifica zone de trafic limitat prin impunerea unor interdicții de circulație circumscrise în timp, spațiu și echipare a vehiculelor, în sensul că poate acorda posibilitatea de a circula fără limite acelor camioane echipate cu dispozitive de acoperire cu senzori a unghiului mort, capabile să semnalizeze prezența utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor
Această decizie creează și mai multă incertitudine în rândul operatorilor de transport și, mai ales, deschide calea unor reglementări disparate. Riscul acum este ca fiecare municipalitate din Italia să adopte inițiative autonome și necoordonate. Iar acest lucru ar crea un fel de autarhie administrativă, consideră Assotir, una dintre asociațiile care au depus apelul la TAR.
De asemenea, hotărârea arată cât de necesară este intervenția guvernului pentru a asigura o disciplină omogenă, valabilă în toată țara. În acest sens, se va acționa la Ministerul Infrastructurii și Transporturilor pentru ca vidul legislativ determinat, care riscă să genereze un haos imposibil de gestionat, să fie umplut cât mai curând posibil.
Din punct de vedere practic, consideră asociația Assotir, pentru Milano nu s-au schimbat prea multe, deoarece obligația de a instala senzorii pe camioane până la 31 decembrie rămâne, așa cum a fost stabilită prin rezoluția municipală. Trebuie menționat faptul că, în cele trei luni de suspendare a aceleiași rezoluții, din fericire, nu au avut loc accidente în care să fie implicate vehicule grele și bicicliști. Cu siguranță, aceasta este o coincidență pozitivă, dar și un indiciu cu privire la modul în care trebuie abordată problema siguranței pentru toți utilizatorii de drumuri din marile orașe.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit