Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În contextul protestelor fermierilor francezi – aflate încă în curs de desfășurare – comisarul european pentru transport Adina Vălean a discutat cu reprezentanții Uniunii Transporturilor Rutiere Internaționale (IRU) și cu federațiile membre din Franța (FNTR), România (UNTRR) și Spania (ASTIC) cu privire la acțiunile de protecție a șoferilor și a serviciilor de transport rutier.

Blocarea drumurilor și atacurile împotriva mărfurilor transportate rutier, care au vizat camioane spaniole și românești ce transportau produse agricole și carne din Spania sunt de condamnat.

Comisarul UE pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Transportul rutier este esențial pentru lanțurile noastre de aprovizionare și pentru piața internă, iar șoferii de camion sunt lucrători esențiali care furnizează bunuri esențiale și neesențiale cetățenilor și întreprinderilor europene. Siguranța și securitatea lor sunt primordiale.”

Comisarul Vălean a adresat o scrisoare ministrului Tranziției Ecologice și Coeziunii Teritoriale al Franței, Christophe Béchu, în care a cerut măsuri urgente pentru a asigura siguranța lucrătorilor din transport și securitatea mărfurilor acestora pe teritoriul francez.

În paralel, Comisia Europeană a solicitat o reuniune urgentă a Rețelei de puncte naționale de contact pentru transport pentru a discuta măsurile pe care statele membre intenționează să le urmeze pentru a asigura funcționarea sigură și corespunzătoare a rețelei europene de transport pe fondul protestelor răspândite.

„Suntem recunoscători comisarului Vălean pentru acțiunea ei energică în această problemă vitală. Este nevoie urgentă de acțiuni ale UE și ale statelor membre pentru a ne asigura că situația nu scapă de sub control, pentru a menține deschise coridoarele comerciale vitale și, cel mai important, pentru a ne proteja șoferii”, a declarat Raluca Marian, directorul IRU Advocacy.

IRU și asociațiile au subliniat, de asemenea, importanța informațiilor publice oficiale cu privire la zonele în care sunt așteptate proteste, permițând redirecționarea mărfurilor.

În următorul pas, IRU va ține Comisia la curent cu privire la modul în care protestele și impactul lor asupra transportului rutier evoluează pe teren. Comisia va monitoriza îndeaproape acțiunile pe care le întreprind statele membre pentru a proteja șoferii și încărcătura acestora, luând măsuri suplimentare dacă este necesar.

Sursa foto: IRU

Dintr-o analiză realizată de Upply reiese că, într-un context macroeconomic caracterizat de o creștere a PIB de 7% după primul semestru și de 5,5% în întregul an, de o creștere a exporturilor, ca valoare, de 22,9%, și de o creștere și mai mare a importurilor, de 33,4% – care au dus la un deficit comercial de 68,1 miliarde de euro – și de creșterea cu 5,7% a prețurilor bunurilor de consum, volumele de transport rutier și feroviar din Spania au avut de suferit în 2022.

Pentru a evalua activitatea de transport rutier de mărfuri din această țară, care reprezintă mai mult de 96% din transportul său terestru de mărfuri, principalele două surse sunt sondajul publicat trimestrial de Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (MITMA) și studiul anual publicat de DBK Informa, filiala grupului spaniol de asigurări de credit CESCE, care furnizează date privind activitatea generală din domeniu.

Pe piața internă spaniolă, declinul a fost de 2,5%, până la 178 de miliarde de tone-kilometru, din cauza încetinirii economiei în a doua jumătate a anului. În ultimul trimestru din 2022, activitatea a scăzut chiar cu 3% față de aceeași perioadă din 2021. Declinul a fost și mai mare, de 6,4%, la transport interregional. Activitatea internațională, pe de altă parte, a crescut cu 1,2%, până la 88,7 miliarde de tone-kilometru, mai ales datorită importurilor, care au fost cu 5,2% mai mari, în timp ce exporturile au fost cu 0,4% mai mari. De altfel, în aproape toate crizele, transportul internațional suferă mai puțin decât cel intern, deoarece depinde de cererea și activitatea economică a mai multor țări, ceea ce oferă mai multă protecție decât munca exclusiv pe piața internă. De fapt, pentru spanioli activitatea la internațional a crescut constant în ultimii 15 ani. Fluxurile către Franța, principala țară parteneră, aproape au stagnat, dar s-a înregistrat o creștere puternică pe relațiile Italia și Portugalia.

Spre deosebire de Franța, activitatea la internațional ocupă un loc important în transportul rutier de mărfuri din Peninsula Iberică, reprezentând o treime din total, și este caracterizată de prezența unor firme puternice și competitive. Membrii ASTIC (Asociația Internațională de Transport Rutier), care reunește companii spaniole ce lucrează la nivel internațional, au o flotă medie de 120 de vehicule și o cifră de afaceri medie anuală de peste 37 de milioane de euro. O situație foarte diferită de cea a sectorului de transport din Spania în ansamblu, care se caracterizează printr-un grad ridicat de fragmentare: la 1 ianuarie 2023, 53% dintre companii aveau un singur vehicul și doar 18% aveau mai mult de cinci.