Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Proteste Franța: Comisia Europeană și IRU au discutat soluții de rezolvare a problemei

În contextul protestelor fermierilor francezi – aflate încă în curs de desfășurare – comisarul european pentru transport Adina Vălean a discutat cu reprezentanții Uniunii Transporturilor Rutiere Internaționale (IRU) și cu federațiile membre din Franța (FNTR), România (UNTRR) și Spania (ASTIC) cu privire la acțiunile de protecție a șoferilor și a serviciilor de transport rutier.

Blocarea drumurilor și atacurile împotriva mărfurilor transportate rutier, care au vizat camioane spaniole și românești ce transportau produse agricole și carne din Spania sunt de condamnat.

Comisarul UE pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Transportul rutier este esențial pentru lanțurile noastre de aprovizionare și pentru piața internă, iar șoferii de camion sunt lucrători esențiali care furnizează bunuri esențiale și neesențiale cetățenilor și întreprinderilor europene. Siguranța și securitatea lor sunt primordiale.”

Comisarul Vălean a adresat o scrisoare ministrului Tranziției Ecologice și Coeziunii Teritoriale al Franței, Christophe Béchu, în care a cerut măsuri urgente pentru a asigura siguranța lucrătorilor din transport și securitatea mărfurilor acestora pe teritoriul francez.

În paralel, Comisia Europeană a solicitat o reuniune urgentă a Rețelei de puncte naționale de contact pentru transport pentru a discuta măsurile pe care statele membre intenționează să le urmeze pentru a asigura funcționarea sigură și corespunzătoare a rețelei europene de transport pe fondul protestelor răspândite.

„Suntem recunoscători comisarului Vălean pentru acțiunea ei energică în această problemă vitală. Este nevoie urgentă de acțiuni ale UE și ale statelor membre pentru a ne asigura că situația nu scapă de sub control, pentru a menține deschise coridoarele comerciale vitale și, cel mai important, pentru a ne proteja șoferii”, a declarat Raluca Marian, directorul IRU Advocacy.

IRU și asociațiile au subliniat, de asemenea, importanța informațiilor publice oficiale cu privire la zonele în care sunt așteptate proteste, permițând redirecționarea mărfurilor.

În următorul pas, IRU va ține Comisia la curent cu privire la modul în care protestele și impactul lor asupra transportului rutier evoluează pe teren. Comisia va monitoriza îndeaproape acțiunile pe care le întreprind statele membre pentru a proteja șoferii și încărcătura acestora, luând măsuri suplimentare dacă este necesar.

Sursa foto: IRU

Articole similare

Ad