Ad
Ad
Ad
Ad

Deşi pentru obţinerea certificatului de competenţă profesională, şoferii profesionişti trebuie să urmeze 140 de ore de curs la un centru de pregătire profesională, în Toscana, mai exact în Arezzo, există mai mulți șoferi care au devenit posesori de certificate de pregătire continuă fără să fi participat la vreun minut de curs.

Frauda a fost posibilă prin strângerea de semnături pe un registru pentru a certifica prezența celor înscriși la curs, chiar dacă persoana semnatară este în altă parte.

După ce investigațiile efectuate de procuratura locală au constatat mecanismul, 12 persoane au fost denunțate: proprietarii școlii de șoferi și mulți „falși” participanți la cursuri care deveniseră titulari ai Certificatului de pregătire profesională care, prin urmare, începuseră să lucreze la volanul unui camion, fără să fi intrat vreodată într-o sală de curs.

Pentru proprietarii școlii de șoferi a început procedura de suspendare și apoi de revocare a autorizației de exercitare a profesiei, în timp ce şoferii care au dobândit certificatul fără să fi urmat cursul de formare prevăzut de lege s-a dispus anularea acestuia ca urmare a „atribuirii false a muncii altora”, prin care sunt pedepsiţi din 1925 cei care obțin titluri sau diplome fără a le dobândi prin propriile capacități, ci recurgând la anumite stratageme.

Noul Decret de infrastructură și transport rutier din Italia (Decretul de lege nr. 121 din 10 septembrie 2021) cuprinde și precizări cu privire la recunoașterea în Italia a certificatelor de competență profesională a șoferilor extracomunitari obținute în țara de origine. Noua prevedere modifică Legea nr. 50 din 10 iunie 2020 și stabilește că cetățenii străini dintr-o țară a Uniunii Europene care își au reședința înregistrată în Italia și cei din afara UE angajați de o companie de transport rutier cu sediul în Italia trebuie să obțină sau să reînnoiască certificatelor de competență profesională (atestatul profesional) după cursuri de calificare inițială (CPI) sau formare periodică (CPC) în Italia.