Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a reacționat la decizia Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) cu privire la suspendarea lansării programului RABLA ediția 2025.

Această măsură ar lovi puternic piața de autovehicule noi din România, aflată deja într-o cădere puternică (numărul înmatriculărilor de vehicule noi persoane fizice a scăzut cu 26% față de primele cinci luni ale lui 2024) și, în același timp, ar diminua încrederea cetățenilor care așteptau sprijin pentru a-și achiziționa un vehicul nou. La fel de afectate sunt și companiile de producție, vânzări și distribuție de vehicule noi, care dispun de stocuri importante de vehicule și au alocat costuri suplimentare pentru a acoperi cererile potențialilor clienți.

„Nu avem claritate cu privire la fundamentele acestei decizii intempestive și este inacceptabilă implementarea acesteia cu doar 24 de ore inainte de startul programului pentru persoanele fizice.
Programul RABLA este eficient atât din punct de vedere al obiectivelor de mediu, prin scoaterea din circulație a RABLELOR și introducerea de vehicule noi, dar mai ales din punct de vedere economic, fiind finanțat din fonduri provenite din certificate verzi (folosite numai pentru programe de mediu).
Totodată, acest program conduce la vânzarea de vehicule noi pentru care se încasează TVA și alte taxe în raport de 1,5 lei beneficiu la 1 leu cheltuit, sume ce se coleteaza la buget și care pot fi folosite pentru acoperirea tuturor tipurilor de finanțări și cheltuieli.
De asemenea, ne exprimăm ingrijorarea pentru clienții care deja au plătit avansuri sau au demarat contractarea de credite, sau chiar au casat vehiculele vechi în așteptarea lansării acestui program.
Sperăm și avem încredere că noul guvern va lua decizia corectă și mult așteptată atât de către companii, cât mai ales de cetățenii României și susținem demararea programului RABLA pentru persoane fizice cât mai curând posibil.”, a declarat Adrian Sandu, secretar general ACAROM. 

Totodată, ACAROM speră că deciziile noului guvern se vor baza pe consultări cu actorii implicați pentru a oferi predictibilitate în acest scop, al creării, dezvoltării și sustenabilității business-urilor din România.

Elementele esențiale de context pentru piața auto din România:

* România are unul dintre cele mai îmbătrânite parcuri auto (autoturisme) din UE, respectiv 15,4 ani cu 3 ani mai mult decât media UE (12,5 ani). România este pe locul 3 după Grecia (17.5) și Cehia (16,2 ani).

* 70% din autoturismele înmatriculate pentru prima dată în România în 2024 sunt second-hand.

* Odată cu eliminarea taxei de primă înmatriculare, respectiv anul 2017, procentul autoturismelor second-hand înmatriculate a crescut cu 7%, de la 76% în 2016 la 83% în 2017, urmând apoi o stabilizare la 70% în 2024.

* Peste 80% din autoturismele din România au o vârstă mai mare de 10 ani, comparativ cu 45% media UE.

* În perioada 2007-2024 au fost importate ~ 5.3 milioane autoturisme second-hand .

* În cazul în care aceste tendințe se mențin, vârsta medie a parcului auto va ajunge la 17 ani până în anul 2030, existând premisele ca o dată cu apropierea de anul-prag 2035 (zero emisii din transportul auto), un val mai mare de autoturisme SH să pătrundă în România.

* Îmbătrânirea parcului auto creează dificultăți în reducerea emisiilor de CO2 și implicit în atingerea obiectivelor asumate prin intermediul Pactului Ecologic European (Green Deal) și a altor programe și direcții care vizează reducerea poluării generate în sectorul auto.

Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la posibilitatea suspendării parțiale sau totale a programului RABLA 2025. Consideră că declarațiile privind lipsa de oportunități pentru achiziționarea de autovehicule noi sunt nefondate și nesustenabile și nu vor face decât să creeze mai multă incertitudine într-o piață cu turbulențe și în scădere.

Într-un context economic-industrial extrem de volatil, în care sectorul auto și piața de vehicule din UE trec prin transformări profunde, iar România nu face excepție, stoparea sau eliminarea planurilor de susținere a vânzării de autovehicule noi, mai eficiente, mai sigure și mai puțin poluante ar fi o greșeală imensă, care ar aduce prejudicii greu de recuperat României.

În primele 5 luni ale lui 2025, piața auto a înregistrat o scădere cu 26% a vânzărilor de vehicule noi către persoanele fizice, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2024, principala întârziere fiind amânarea lansării programului RABLA 2025 și creșterea cu peste 30% a importului de vehicule second-hand (majoritatea nefiscalizate) cu o vechime medie de peste 8 ani. În consecință, raportul dintre vehiculele noi și vehiculele SH înmatriculate în România a ajuns de 1 la 3, afectând negativ îmbătrânirea parcului auto național – vârsta medie actuală fiind de 15,4 ani.

Considerat a fi unul dintre cele mai de succes programe ale autorităților române, programul RABLA pentru autovehicule s-a dovedit a fi extrem de eficient în cei 20 de ani de când a fost introdus, cu peste 1.000.000 de autovehicule vechi/RABLE scoase de pe piață și peste 650.000 de automobile noi înmatriculate prin intermediul programului.

Eficacitatea programului depinde nu numai de numărul de RABLE scoase din uz/casate, ci mai ales de componența sa economică.

Având în vedere că vânzarea de autovehicule noi este fiscalizată în proporție de 100%, raportul dintre suma alocată și suma colectată la achiziționarea unui vehicul nou prin intermediul RABLA este de 1 la 1,5 (adică pentru 1 leu alocat se colectează 1,5 lei), cu referire numai la TVA.

Raportul beneficiu/cost al programului RABLA pentru vehicule este mai mare de 1 la 2 (pentru 1 leu cheltuit, statul câștigă 2 lei) dacă sunt luate în considerare sumele adiacente colectate la bugetul de stat din impozitul pe salarii, impozitul pe profit, CAS și CASS, acciza pe combustibil etc.

Prin urmare, în pofida opiniilor contrare exprimate în media, programul RABLA pentru autovehicule generează venituri la bugetul de stat și nu reprezintă în niciun caz o cheltuială nejustificată.

În același timp, programul RABLA reduce emisiile poluante ale autovehiculele existente în parcul auto, îmbunătățește siguranța rutieră și îndeplinește obiectivele de mediu obligatorii.

De asemenea, fondurile alocate pentru ediția 2025 a programului RABLA pentru vehicule sunt provenite din certificate verzi, acestea nu reprezintă o componentă directă a bugetului național.

Întârzierea sau anularea lansării programului RABLA va duce implicit la: întârzierea sau anularea colectării unor venituri considerabile la bugetul de stat, efecte financiare negative cauzate de cumularea comenzilor în așteptare, costuri suplimentare pentru clienți luând în calcul evoluția cursului de schimb și creșterea costurilor de finanțare și, mai ales, va pune în pericol mii de locuri de muncă din sectorul auto, precum și neatingerea următoarelor obiective:

• Redresarea vânzărilor de autoturisme noi și susținerea industriei auto naționale;

• Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin înlocuirea vehiculelor vechi și poluante;

• Stimularea economiei prin creșterea cererii în sectorul auto.

În concluzie, afacerile cu autovehicule noi din România au nevoie de predictibilitate, iar programul RABLA a fost discutat, convenit și sprijinit de toate forțele politice din țară care s-au aflat la guvernare în România din 2005 până în prezent.