Ministerul Finanțelor (MF) a luat act cu maximă seriozitate asupra informațiilor apărute în spațiul public referitoare la blocaje și întârzieri nejustificate în procesul de vămuire a mărfurilor din cadrul Vama Constanța, precum și de acuzațiile aduse unor funcționari vamali.
Situația semnalată în spațiul public, care afectează direct agenții economici prin generarea de costuri suplimentare și perturbarea lanțurilor logistice de aprovizionare, este inacceptabilă și contravine principiilor de transparență, legalitate și eficiență pe care Ministerul Finanțelor le promovează, se arată într-un comunicat MF.
În acest context, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a dispus trimiterea de urgență a Corpului de Control la Vama Constanța, pentru o verificare amănunțită a situației semnalate. Acțiunea de control demarată începând de astăzi, are ca scop clarificarea situației și identificarea oricăror abateri de la normele legale și procedurile interne.
„Am luat cunoștință de acuzațiile grave privind disfuncționalități și posibile abuzuri în Vama Constanța. Prioritatea noastră este să asigurăm mediului de afaceri un climat transparent și predictibil, iar astfel de situații, în care agenții economici sunt supuși unor presiuni nejustificate și costuri suplimentare, sunt intolerabile. Nu voi tolera sub nicio formă încălcarea legii și comportamentele abuzive din partea funcționarilor publici din cadrul MF, precum și ai celorlalte instituții din subordine. Am dispus deja ca acțiunea de control să înceapă chiar de astăzi, la Vama Constanța, pentru a investiga fiecare aspect semnalat. Orice funcționar vamal pentru care se va constata că nu respectă legea, că abuzează de poziția sa sau că gestionează preferențial situațiile, va suporta consecințele legale și administrative cele mai severe. Autoritatea Vamală Română trebuie să fie eficientă, integră și în slujba cetățenilor și a mediului de afaceri, nu un factor de blocaj și incertitudine. Măsurile pe care le vom lua vor fi ferme și clare pentru a restabili încrederea și a asigura respectarea strictă a legii.”, a declarat Alexandru Nazare.
Ministerul Finanțelor reiterează angajamentul său ferm pentru combaterea corupției și a oricăror forme de ilegalitate în instituțiile subordonate. Rezultatele controlului vor fi făcute publice, iar măsurile necesare vor fi luate fără echivoc, în conformitate cu legislația în vigoare.
Titularii de carnete TIR care utilizează aplicația TIR-EPD pentru predeclararea electronică, precum și camioanele goale fără încărcătură pot să folosească, începând cu 01 august 2024, un culoar special dedicat la birourile vamale Albița și Siret.
Acest demers – realizat în cadrul unui proiect pilot – a fost implementat ca urmare a întâlnirii realizate la finalul lui iunie la biroul vamal de frontieră Albița, dintre Autoritatea Vamală Română (AVR) și Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU), Serviciul Vamal al Republicii Moldova (SVRM), Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA), Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina (ASMAP UA), și Uniunea Asociațiilor de Transport Rutier din Regiunea BSEC (BSEC-URTA).
Întrevederea a avut ca scop identificarea de soluții privind reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei între România și Republica Moldova, respectiv între România și Ucraina.
Timpii de așteptare pentru camioane la aceste puncte de frontieră pot ajunge până la 9 zile, potrivit UNTRR, ceea ce reprezintă o barieră majoră pentru activitatea transportatorilor rutieri din România, Republica Moldova și Ucraina. Cozile kilometrice de camioane la frontiere au consecințe grave, cum ar fi depășirea timpilor legali de conducere ai șoferilor, întârzieri în livrarea mărfurilor, penalizări pentru transportatori, dificultăți în aprovizionarea piețelor și creșterea poluării. Reducerea acestor timpi de așteptare este esențială pentru toate sectoarele economice, fiind o urgență atât pentru transportatorii rutieri, cât și pentru importatori/exportatori și consumatorii finali.
„Prin implementarea acestui proiect pilot pentru titularii de carnete TIR la birourile vamale Albița și Siret numărul zilnic de camioane care pot traversa frontiera între România și Republica Moldova și Ucraina poate fi crescut semnificativ, de până la 2-3 ori în 24 de ore, fiind demonstrat faptul că utilizarea sistemului TIR reduce timpii de transport cu până la 80%, facilitându-se trecerea mai rapidă a frontierei și astfel mărirea capacității de procesare a autorităților vamale“, se arată într-un comunicat de presă UNTRR. UNTRR consideră că o astfel de măsură are beneficii imediate asupra întregii industrii de transport rutier și contribuie la fluidizarea fluxurilor comerciale între România și cele două țări.
Utilizarea eficientă a Convenției TIR poate contribui semnificativ la facilitarea comerțului și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate la frontiere. TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit predeclarații electronice către autoritățile vamale din diferite țări. Prin TIR-EPD, autoritățile vamale au posibilitatea de a confirma că predeclarația a fost transmisă de un titular de carnete TIR autorizat și că respectivul carnet TIR este valabil. Acest schimb de informații în avans facilitează analiza riscurilor înainte de sosire și face ca trecerea frontierelor să fie mai simplă, mai sigură și mai rapidă.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit