În ciuda protestelor asociațiilor transportatorilor rutieri din Italia și Germania (și pe alocuri și a autorităților din aceste state), Austria continuă politica de restricționare sau de interzicere a trecerii camioanelor prin Tirol de-a lungul axei Brenner. Aceste interdicții sunt și mai mari de la 1 ianuarie 2023, ca urmare a eliminării anumitor scutiri.
Principala modificare se referă la vehiculele solo, camioanele articulate și camioanele cu motoare diesel Euro V, care de la 1 ianuarie 2023 nu mai pot circula pe tronsonul dintre Kufstein și Zirl pe autostrada A12. Astfel, circulația este permisă doar pentru vehiculele Euro VI diesel, electrice (cu baterii sau hidrogen) și cu gaz natural (comprimat sau lichefiat).
Excepția de la interdicția de circulație rămâne valabilă pentru vehiculele comerciale care se îndreaptă către terminalele intermodale din Hall și Wörgl și pentru anumite tipuri de vehicule specializate, cum ar fi betonierele, autobetonierele, autoutilitarele pentru pompe de beton, vehiculele de depanare și macaralele. De la 1 ianuarie 2023, autovehiculele Euro V nu vor mai fi scutite de interdicția de circulație în Kernzone și Erweiterte Zone. Vehiculele Euro VI înmatriculate înainte de 31 august 2018 sunt, de asemenea, interzise la transportul sectorial în aceste zone. Toate vehiculele comerciale trebuie să afișeze pe parbriz autocolantul care indică nivelul emisiilor poluante (Abgasplakette).
Se așteaptă o vară foarte dificilă pe principala axă de transport care leagă Italia de Europa Centrală. Șantierele de pe rețeaua feroviară germană vor reduce numărul de trenuri și astfel va crește numărul de camioane, ceea ce va îngroșa rândurile mașinilor turistice.
Pentru a complica și mai mult munca șoferilor de camioane, autoritățile austriece au instituit noi interdicții pe autostrada A12 Brenner și pe autostrada A13: în perioada 2 iulie – 27 august, interdicția de circulație de sâmbătă este devansată la ora 7 dimineața și va dura până la ora 15.00, când intră în vigoare interdicția obișnuită de weekend. Cu toate acestea, această interdicție se referă doar la vehiculele care tranzitează din Italia spre Germania (sau invers), deoarece cele care au ca punct de sosire sau de plecare Austria sunt exceptate.
Și tocmai această scutire a declanșat reacția unor asociații italiene. „Măsura discriminează în mod clar companiile italiene, guvernul ar trebui să intervină imediat”, a declarat președintele Anita, Thomas Baumgartner. Asociația consideră că această măsură este „un tratament inegal care riscă să compromită concurența loială pe piață, favorizând întreprinderile austriece și limitând, fără niciun criteriu logic, activitatea întreprinderilor din țara noastră” și solicită intervenția guvernului italian. Confartigianato Trasporti solicită, de asemenea, o intervenție din partea Romei împotriva acestei măsuri.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit