Într-o mișcare menită să apere infrastructura rutieră și să crească siguranța în transportul de mărfuri, Germania lansează un proiect pilot de monitorizare automată a greutății camioanelor, pe una dintre cele mai aglomerate artere de tranzit ale țării.
Obiectiv: Camioane mai sigure, drumuri mai durabile
Acordul dintre BALM și Autobahn GmbH, semnat în mai 2023, prevede amenajarea a 16 puncte de control al greutății, distribuite strategic pe rețeaua de autostrăzi din Germania. Amplasamentul ales pentru proiectul-pilot nu este întâmplător: autostrada A4 este un coridor esențial pentru transportul de mărfuri provenite din porturile Anvers și Rotterdam, iar apropierea de hub-ul feroviar Köln-Eifeltor o face și mai relevantă pentru monitorizarea traficului greu.
Cum funcționează sistemul de monitorizare
Sistemul de control va include punte de cântărire integrate în carosabil, cu tehnologie atât statică, cât și dinamică. Astfel, camioanele care trec pe porțiunea de drum prevăzută cu senzori de greutate pe osie vor fi preselectate automat. Dacă un vehicul depășește masa maximă admisă, va fi redirecționat prin panouri electronice de afișare spre zona de odihnă, unde va fi cântărit din nou, cu acuratețe, pe o bandă specială de verificare.
Cântărirea combină două tehnologii:
În cazul în care se constată o supraîncărcare, vehiculul va fi oprit pentru reîncărcare sau descărcare, iar operatorul va face obiectul unei sancțiuni administrative.
Infrastructură protejată, transport mai eficient
Creșterea traficului de marfă în Europa pune o presiune enormă asupra infrastructurii rutiere. Drumurile și, mai ales, podurile sunt vulnerabile la uzură rapidă din cauza vehiculelor care circulă încărcate peste limitele admise, deseori fără a fi verificate. Noua rețea de puncte de control urmărește nu doar să impună respectarea regulilor, ci și să optimizeze circulația, prin filtrarea inteligentă a traficului greu, reducând astfel timpii morți pentru camioanele conforme.
Finalizarea și punerea în funcțiune a punctului de control-pilot de pe A4 este prevăzută pentru primăvara anului 2026. BALM va gestiona operațiunile de verificare, în timp ce Autobahn GmbH va proiecta și exploata infrastructura tehnică.
Dacă proiectul se dovedește eficient, acesta ar putea deveni model pentru monitorizarea greutății camioanelor în toată Europa, în contextul în care statele membre caută soluții pentru a proteja drumurile, a crește siguranța și a reduce impactul transportului rutier asupra mediului.
Zonele de parcare pentru camioane din zonele de servicii ale autostrăzilor Fratta Nord și Sud – situate de-a lungul autostrăzii A4 între Veneția și Trieste – vor fi extinse. Acest lucru a fost decis de comisarul delegat pentru mobilitatea autostrăzilor în regim de urgență, care a publicat licitația pentru lucrări. La stația de benzină Fratta Nord, vor fi create 99 de locuri de parcare pentru vehicule comerciale, dintre care 8 vor fi dedicate vehiculelor frigorifice, în timp ce 11 dintre cele actuale pentru camioane, situate la intrarea în zonă, vor fi folosite pentru autobuze. Cele 35 de locuri de parcare existente în partea de nord vor rămâne pentru vehiculele grele.
Comparativ cu parcarea actuală, cea nouă va fi amplasată într-o zonă nu numai dedicată camioanelor, ci și îngrădită. Acesta va avea o suprafață totală de 5,9 hectare, din care 2,8 hectare vor fi asfaltate. În afara gardului, aproximativ 2 hectare vor fi plantate cu copaci și alte 2 hectare și jumătate cu iarbă.
În Fratta Sud, o altă zonă împrejmuită va găzdui 48 de vehicule comerciale, cu 4 locuri de parcare pentru vehicule frigorifice, în timp ce cele 11 locuri de parcare existente vor fi transformate în 7 locuri pentru autobuze. În acest caz, suprafața totală va fi de 2,5 hectare, din care 1,5 vor fi asfaltate. Ambele zone vor avea un loc pentru adăpostirea vehiculelor avariate, cu un rezervor pentru lichidele vărsate și o clădire cu toalete. O a doua clădire cu toalete, dușuri, băuturi răcoritoare și o spălătorie cu autoservire va fi ridicată în Fratta Nord.
Securitatea celor 2 parcări pentru vehicule comerciale va fi asigurată de un sistem de supraveghere video cu camere de luat vederi în parcări. La intrare, un panou cu mesaje variabile va indica disponibilitatea locurilor. Construcția celor 2 parcări este finanțată de Autovie Venete și face parte din programul de extindere a autostrăzii de la 2 la 3 benzi. Lucrările urmează să fie finalizate la 245 de zile de la atribuirea contractului.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit